Ένα σημαντικό βιβλίο για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών εν μέσω δύσκολων στιγμών της σύγχρονης ιστορίας, και συγκεκριμένα ανάμεσα στα μνημόνια και την πανδημία, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.

Το βιβλίο σε επιμέλεια των Βάλιας Αρανίτου, Βασιλικής Γεωργιάδου και Μάνου Τσατσάνη, έχει τίτλο: «Η Εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων – Ανάμεσα στα Μνημόνια και την Πανδημία – Στάσεις, αντιλήψεις, στοιχίσεις και αποστοιχίσεις».

Είναι μια εκδοτική προσπάθεια από τις εκδόσεις Gutenberg, την Prorata SA και το Κέντρων Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ομιλητές θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής και τέως υπουργός Εργασίας, ο Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Παύλος Γερουλάνος, τέως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρουσίαση

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αποτελούν τις πρώτες εκλογές μετά τον «διπλό εκλογικό σεισμό» του 2012, οι οποίες δεν διεξήχθησαν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε η οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα τα οποία τη συνόδευσαν. Πολλοί θεώρησαν ότι οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν την επιστροφή στην «κανονικότητα» και το κλείσιμο του κύκλου πολιτικής ρευστότητας που είχε ανοίξει μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010.
Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος στηρίζεται στην ολοκληρωμένη μετεκλογική έρευνα της Prorata SA σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την τελευταία έρευνα μεγάλης έκτασης που διεξήχθη λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η βάση δεδομένων συμπληρώνεται με επιπλέον δεδομένα (τέσσερα κύματα εντός της COVID-19 συγκυρίας, μετρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη συγκυρία της δίκης της Χρυσής Αυγής κ.ά.), ενώ αξιοποιήθηκαν από τους/τις συγγραφείς και άλλες έρευνες πολιτικής συμπεριφοράς όπως και επίσημα εμπειρικά δεδομένα.
Ο τόμος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάγνωση και κατανόηση της σημερινής συγκυρίας και των εκλογικών γεγονότων ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μιχάλης Σπουρδαλάκης – Χρύσανθος Δημ. Τάσσης
Από τον εκλογικό σεισμό στην εύθραυστη (;) κανονικότητα. Συνέχειες και ασυνέχειες στο ελληνικό κομματικό σύστημα
Μάνος Τσατσάνης – Γιάννης Τσίρμπας
Κομματική ταύτιση και σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος στη μεταμνημονική περίοδο
Νίκος Δεμερτζής – Γιώργος Γεωργαράκης
Πολιτικό ενδιαφέρον, πολιτική επάρκεια και πολιτική συμμετοχή
Βάλια Αρανίτου – Παναγιώτης Κουστένης
Η ιδιότυπη εκλογική συμπεριφορά της ελληνικής μεσαίας τάξης
Γεράσιμος Μοσχονάς – Άγγελος Σεριάτος
Το αντι-ΣΤΡΙΖΑ ρεύμα: Συγκρότηση, εύρος και δυναμική
Βασιλική Γεωργιάδου – Λαμπρινή Ρόρη
Η Άκρα Δεξιά στη μεταμνημονιακή εποχή: Κίνητρα ψήφου, διαθεσιμότητα και ελλοχεύουσα δυναμική
Κώστας Ελευθερίου
Ποια ριζοσπαστική Αριστερά;
Συγκρίνοντας τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 στις εκλογές του 2019
Χρύσανθος Δημ. Τάσσης
Τα όρια της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πριν και μετά τις εκλογές του 2019
Άγγελος Χρυσόγελος
Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019: Η νίκη ενός κεντροδεξιού κόμματος
Βιογραφικά συγγραφέων

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr