Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Αναμένονται ισχυρές αυξήσεις μισθών

ΕΚΤ: Αναμένονται ισχυρές αυξήσεις μισθών

Ισχυρή αύξηση στους μισθούς αναμένει η ΕΚΤ τα επόμενα τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει περί της αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Στην προηγούμενη της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής από τις 75 μονάδες βάσης στις 50 μονάδες βάσης.

Πέρα όμως από την πολιτική των επιτοκίων και την τιθάσευση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών πρόκειται να είναι ανοδική για τα επόμενα τρίμηνα, ενισχύοντας την υπόθεση για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Τι δείχνει η μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ, αναφέρεται πως έχει εκπονηθεί μία μελέτη μισθολογικών εξελίξεων  που δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών ήταν «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος είναι κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της.

Ακόμα κι έτσι, «κοιτάζοντας τι έπεται στο μέλλον, η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», σημειώνει εξηγώντας πως αυτή η εκτίμηση αντανακλά «τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και την ”διόρθωση” των μισθών στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».

Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει πέσει από τα υψηλά προηγούμενων μηνών, ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο.  Δηλαδή ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 9,2%, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε  στο 5,2%. Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.

Πρόβλεψη για νέα αύξηση των επιτοκίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και όσα έχει αναφέρει κατά καιρούς η Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται ακόμα μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου για να αποφευχθούν οι αλλαγές μεταξύ μισθών και επιτοκίων.

Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ βραχυπρόθεσμα, ιδίως καθώς η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κρατούν εργαζομένους και να τους πληρώνουν καλά.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν πλήρως οι μισθοί στις πρόσφατες κρίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, ο οποίος υποστήριξε ότι η παρακολούθηση των αμοιβών θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της κατανόησης της τάσης του πληθωρισμού.

Στο άρθρο της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού.  «Πέρα από το εγγύς μέλλον, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών», προσθέτει.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024