Ποιες είναι οι προοπτικές για την παραγωγή πουλερικών έως το 2032

Μετά τη μείωση που σημειώθηκε το 2022, εν μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει έως το 2032  (αύξηση κατά 0,2 % ετησίως), αν και με βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Σύμφωνα με τις προοπτικές για την δεκαετία 2022-2032, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών εκτείνεται καθόλη την διάρκεια του χρόνου αντί να είναι ένα εποχιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στα συστήματα παραγωγής ελεύθερης βοσκής στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες είναι οι προοπτικές για την παραγωγή και κατανάλωση βόειου κρέατος

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών στην ΕΕ θα επιβραδυνθεί από 1,9 % ετησίως το 2012-2022 σε 0,2 % την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μεταφράζεται σε αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 23,4 κιλά σε 24,1 κιλά (+3 % την επόμενη δεκαετία).

Ανακάμπτει το εμπόριο

Συνθήκες πρόκλησης για τις εξαγωγές πουλερικών στην ΕΕ δημιούργησαν τα κρούσματα του κοροναϊού, οι εστίες γρίπης των πτηνών και οι  υψηλές εγχώριες τιμές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται μέχρι το 2032, οι εξαγωγές θα ανακάμψουν αργά κατά 0,8 % ετησίως, φθάνοντας σε επίπεδο 2,4 εκατομμυρίων τόνων, ιδίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από την Υποσαχάρια Αφρική, τις Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, μετά την άνοδο το 2022, η τιμή των πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε περίπου 2.000 ευρώ/τόνο έως το 2032, πάνω από το επίπεδο τιμών πριν από τη νόσο κοροναϊού, κυρίως χάρη στη διαρκή ζήτηση στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr