Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή των Αντιπροσώπων: Η πορεία του Μακάρθι στην προεδρία

Βουλή των Αντιπροσώπων: Η πορεία του Μακάρθι στην προεδρία

Από σαράντα κύματα πέρασε ο Κέβιν Μακάρθι προκειμένου να αναδειχθεί στο αξίωμα του προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από τέσσερις ημέρες και 15 ψηφοφορίες οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να εκλέξουν τον Κέβιν Μακάρθι ως νέο πρόεδρο στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος κατά σειρά αξιωματούχος, μετά τον πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Παρόλα αυτά, το ρεκόρ των 15 ψηφοφοριών, είναι ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί εδώ και  100 χρόνια.

Η νίκη του Κέβιν Μακάρθι μετά από μια σκληρή τετραήμερη μάχη κορυφώνει μια 16ετή συνεπή πορεία ανόδου ως το ανώτατο αξίωμα της Βουλής – συμπεριλαμβανομένης μιας μακράς προσπάθειας διεκδίκησης της προεδρίας μετά την παγίδα που του είχαν στήσει οι συντηρητικοί το 2015.

Ο άνθρωπος με τα περισσότερα comeback στην κοινοβουλευτική ιστορία

Σύμφωνα με την αφήγηση του Μακάρθι, η ιστορία του χαρακτηρίζεται από πολλά comeback, μια ιστορία πολιτικής ανθεκτικότητας επτά ετών αφότου η δεξιά πτέρυγα του GOP του αρνήθηκε την προεδρία υπέρ του πρώην βουλευτή Πολ Ράιαν (R-Wis.) και πήρε τον έλεγχο του συνεδρίου.

Ωστόσο, οι παραχωρήσεις του προς τους συντηρητικούς αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζουν πόσο πολύ έχτισε αυτή την επιστροφή στη συμμαχία μαζί τους, αναλαμβάνοντας την εξουσία σε ένα διασπασμένο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο με την ίδια προσήλωση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Και η ευθυγράμμιση με τον Τραμπ, ο οποίος βοήθησε να συγκεντρωθεί η υποστήριξη των συντηρητικών για την υποψηφιότητα του Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτό το χειμώνα, δεν είναι η μόνη αλλαγή που χρειάστηκε να κάνει ο Καλιφορνέζος Βουλευτής προκειμένου να ηγηθεί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι μοιραίες αποφάσεις του

Αφού ο Μακάρθι προσπάθησε για πρώτη φορά να αντικαταστήσει τον τότε πρόεδρο Τζον Μπόχνερ το 2015, μόνο και μόνο για να αποσυρθεί εν μέσω της αντίστασης της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus, εργάστηκε μανιωδώς για να ανασυγκροτήσει και να εδραιώσει την υποστήριξη στη ρεπουμπλικανική διάσκεψη.

Αυτό σήμαινε τη δημιουργία συμμαχιών με ορισμένα από τα ίδια πρόσωπα που κάποτε ανέτρεψαν την άνοδό του – όπως ο βουλευτής Jim Jordan (R-Ohio), ένας κάποτε επαναστάτης και αντίπαλος του Freedom Caucus, ο οποίος τώρα είναι έμπιστος υπασπιστής του Μακάρθι, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης.

Ο 57χρονος έλαβε μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του κατά την διάρκεια του Κογκρέσου που προέκυψε από τις εκλογές του 2020. Ο ίδιος μαζί με άλλους 140 προκειμένου να αμφισβητήσουν την ήττα του Τραμπ ενεργώντας κατ’ εντολή του τότε προέδρου παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις για τον σχεδιασμό της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ

Κατόπιν τούτου, αν και ο Μακάρθι πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι ο Τραμπ ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τη βία, αργότερα αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο στο Μαρ-α-Λάγκο.

Μια άλλη από τις πιο μοιραίες αποφάσεις του Μακάρθι στο προηγούμενο Κογκρέσο ήταν η απόσυρση των επιλογών του για την ειδική επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, αφού η τότε πρόεδρος Νάνσι Πελόζι (D-Calif.) απέσυρε δύο μέλη που είχαν ταχθεί υπέρ του Τραμπ από την επιτροπή.

Η απομάκρυνσή τους, ένα εξαιρετικό βήμα, άνοιξε τον δρόμο για τους αντι-Τραμπ βουλευτές. Liz Cheney (R-Wyo.) και Adam Kinzinger (R-Ill.) να υπηρετήσουν στην επιτροπή ως οι μόνοι Ρεπουμπλικάνοι και κυρίως επέτρεψε στους ερευνητές της επιτροπής να εργαστούν ατιμώρητοι. Η Πελόζι είχε ήδη διορίσει την Cheney στην επιτροπή προτού ο Μακάρθι αποσύρει τις επιλογές του, και μόνο ο Kinzinger προστέθηκε στη συνέχεια.

Η υποστήριξη από τον Τραμπ και η συμφωνία του Μακάρθι με τους συντηρητικούς

Η αφοσίωση του Μακάρθι στον Τραμπ βοήθησε τελικά να αναβιώσει το κύρος του εκδιωχθέντος προέδρου στο κόμμα και κέρδισε την υποστήριξη του ηγέτη των GOP για την κορυφαία θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Τραμπ έκανε τηλεφωνήματα για λογαριασμό του Μακάρθι κατά τη διάρκεια των εκλογών των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρο, και μάλιστα επανέλαβε την υποστήριξή του αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι ο Μακάρθι «θα κάνει καλή δουλειά, ίσως και μια ΜΕΓΑΛΗ δουλειά».

Η μεταστροφή του νέου ομιλητή από την παγωμάρα του Τραμπ στη ζεστασιά έχει απλώς ενισχύσει την εικόνα που συχνά δίνουν οι αντίπαλοί του: εκείνη ενός συναλλακτικού και εύπλαστου ηγέτη που καθοδηγείται από την επιδίωξη της εξουσίας περισσότερο από οποιονδήποτε συγκεκριμένο ιδεολογικό στόχο.

Σε αυτό το μέτωπο, η συμφωνία του Μακάρθι με τους συντηρητικούς που αποδείχθηκε απαραίτητη για να κερδίσει την προεδρία της Βουλής περιελάμβανε μια σειρά από σημαντικές παραχωρήσεις για να αλλάξει την γνώμη όσων τον επέκριναν.

Στο τέλος, ο Μακάρθι μπορεί να καταλήξει να χρωστάει ακόμη περισσότερα στον Τραμπ όταν περάσει λίγο ο καιρός. Αφού ο Μακάρθι παραλίγο να σπαταλήσει τη 14η προσπάθειά του για την προεδρία, ο Τραμπ ήταν αυτός που τηλεφώνησε σε δύο βασικούς πολέμιους του -τον Άντι Μπιγκς και τον Ματ Γκέιτζ- λίγο πριν ψηφίσουν, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ.

Το ευχαριστώ του νέου Προέδρου της Βουλής στον Τραμπ

Από που ξεκίνησε η καριέρα του Μακάρθι στο Καπιτώλιο

Ο Μακάρθι ξεκίνησε στο Καπιτώλιο ως βοηθός του πρώην βουλευτή Μπιλ Τόμας (R-Calif.), προτού θέσει αργότερα ο ίδιος υποψηφιότητα. Αργότερα ανέβηκε μέσω της τοπικής πολιτικής και της πολιτειακής συνέλευσης της Καλιφόρνια, προτού διεκδικήσει και κερδίσει τη θέση του Τόμας στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την αποχώρηση του πρώην μέντορά του. Κατόπιν ο Τόμας επέκρινε τον Μακάρθι για τις επιλογές του.

Η πορεία του στην Βουλή ήταν εκρηκτική, καθώς κατάφερε πολύ γρήγορα να ανέβει στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, ενώ όταν έγινε επικεφαλής της επιβολής κομματικής πειθαρχίας ξεκίνησε το λεγόμενο πρόγραμμα προσέλκυσης υποψηφίων «Young Guns» μαζί με τον Ryan και τον πρώην βουλευτή Eric Cantor (R-Va.) πριν από τις εκλογές του 2010 – οι οποίες αποδείχθηκαν χρονιά ρεπουμπλικανικού ρεύματος.

Όταν έγινε επικεφαλής της επιβολής κομματικής πειθαρχίας και στη συνέχεια διαδέχθηκε τον Κάντορ στην ηγεσία της πλειοψηφίας, ο Μακάρθι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία το 2015, πριν καν φτάσει σε ψηφοφορία. Οι Ρεπουμπλικάνοι τον επέκριναν τότε επειδή υπέδειξε στο Fox News ότι η ειδική επιτροπή της Βουλής των Ρεπουμπλικάνων για τη Βεγγάζη είχε σχεδιαστεί για να πλήξει την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Μετά την απόσυρση του Μακάρθι το 2015, η οποία άνοιξε τον δρόμο στον Ράιαν για να γίνει πρόεδρος της Βουλής, έγινε αρχηγός της μειοψηφίας το 2018.

Η ανακοίνωση της νίκης του Μακάρθι

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024