Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι: Ο μακελάρης είχε επιτεθεί με σπαθί σε καταυλισμό προσφύγων - Ξέσπασμα οργής στη γειτονιά των Κούρδων

Παρίσι: Ο μακελάρης είχε επιτεθεί με σπαθί σε καταυλισμό προσφύγων – Ξέσπασμα οργής στη γειτονιά των Κούρδων

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν μετά την επίθεση του 69χρονου μακελάρη στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας στο Παρίσι

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν στο 10ο διαμέρισμα στο Παρίσι στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας, όταν ο 69χρονος άρχισε να πυροβολεί στο πλήθος. Τρεις άνθρωποι, μία γυναίκα και δύο άνδρες, σκοτώθηκαν ενώ ακόμα τρεις τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Και οι τρεις νεκροί είναι Κούρδοι ενώ ο 69χρονος είχε ως στόχο το κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο άνδρας, συνταξιούχος οδηγός, συνελήφθη από τις αρχές και σύντομα έγινε γνωστό ότι είχε ιστορικό ρατσιστικής βίας.

Οργή και επεισόδια στη γειτονιά των Κούρδων στο Παρίσι μετά την ένοπλη επίθεση – Πολλοί αστυνομικοί τραυματίες

Αποφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες

Ειδικότερα τον Δεκέμβριο του 2021 είχε επιτεθεί με σπαθί σε καταυλισμό μεταναστών στο πάρκο Bercy στο Παρίσι. Τότε κατέστρεψε σκηνές και τραυμάτισε δύο άτομα. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αναγνώριζαν το ρατσιστικό κίνητρο και είχε προφυλακιστεί, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές για ποιο λόγο αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος.

Η εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε τις καταδίκες του δράστη που αφορούν και άλλα περιστατικά το 2016, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν αναγνώρισε εμμέσως το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, ωστόσο τόνισε ότι παρά το δικαστικό του παρελθόν, ο 69χρονος «δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών», ούτε είχε χαρακτηριστεί «ακροδεξιός».

Στην ερώτηση γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ είχε κάνει κι άλλες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ήταν αθλητής της σκοποβολής και είχε «δηλώσει πολλά όπλα στην κατοχή του».

Οργισμένες διαδηλώσεις

Ο Agit Polat, εκπρόσωπος του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, δήλωσε στις αρχές ότι οι γαλλικές αρχές απέτυχαν «για άλλη μια φορά» να προστατεύσουν τους Κούρδους στο Παρίσι. Μετά την επίθεση ξέσπασαν οργισμένες διαδηλώσεις και δεν έλειψαν τα επεισόδια. Οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους, ενώ υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο, από την πλευρά του, κάλεσε στο Twitter «σε μια μεγάλη διαδήλωση αύριο Σάββατο, 12 το μεσημέρι, Place de la République» στο Παρίσι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα το απόγευμα, η οργάνωση δήλωσε: «Περιμένουμε από τις γαλλικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση αυτή». Ο David Andic, δικηγόρος του CDKF, χαρακτήρισε τις πράξεις ως «τρομοκρατικές» και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να το λάβουν υπόψη τους στην έρευνα.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο Valentino Nonna Enza, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Rue d’Enghien, έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά μετά το περιστατικό και περιέγραψε στη Libération ένα σκηνικό πανικού: «Υπήρχαν τραυματίες που σέρνονταν γύρω, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο. Είπε ότι είδε «έναν άνδρα να περνάει με μια τρύπα στη γάμπα του». Στη συνέχεια ο άνδρας κατέφυγε σε ένα κουρείο απέναντι από το πολιτιστικό κέντρο όπου «τραυματίστηκαν επίσης δύο υπάλληλοι»».

Ένας μάρτυρας δήλωσε στο AFP ότι ο δράστης μπήκε και πυροβόλησε στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, πριν πάει στο κουρείο. «Είδα δύο ανθρώπους στο έδαφος με τραύματα στα πόδια, είδα αίμα», πρόσθεσε, περιγράφοντας «ανθρώπους σε κατάσταση σοκ και πανικού».

«Άκουσα επτά με οκτώ πυροβολισμούς στο δρόμο, απόλυτος πανικός, μείναμε κλειδωμένοι μέσα», δήλωσε επίσης στο AFP ένας καταστηματάρχης από κοντινό κτίριο. «Μια νεαρή κοπέλα έκλαιγε και μια ομάδα ανδρών φώναζαν στην αστυνομία: «Πού ήσασταν; Πού ήσασταν για να μας προστατέψετε»;

Ο αυτόπτης μάρτυρας Mehmet Dilek δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε πρώτα πυροβολισμούς και στη συνέχεια κραυγές μέσα από το κουρείο. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον ένοπλο καθώς αυτός γέμιζε ξανά.

Ο Julien Verplancke που εργάζεται σε εστιατόριο της περιοχής, το Chez Minna, δήλωσε ότι το προσωπικό του κουρδικού εστιατορίου βγήκε από τον χώρο κλαίγοντας μετά τους πυροβολισμούς.

Ο δρόμος κοντά στο σταθμό Château d’Eau του μετρό διαθέτει αρκετά εστιατόρια και καταστήματα, όπως και το πολιτιστικό κέντρο, καθώς πρόκειται για μια πολύ «ζωντανή» περιοχή.

Το μήνυμα Μακρόν

Οι Κούρδοι της Γαλλίας έγιναν στόχος μιας ειδεχθούς επίθεσης σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι Κούρδοι της Γαλλίας έγιναν στόχος μιας ειδεχθούς επίθεσης στην καρδιά του Παρισιού. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα» ανέφερε ο Μακρόν στην ανάρτησή του.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε συλλυπητήριο μήνυμά του, χαρακτήρισε «φρικτή ενέργεια» τους πυροβολισμούς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σολτς έκανε λόγο για μια «φρικτή ενέργεια που συγκλόνισε το Παρίσι και τη Γαλλία σήμερα».

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τους οικείους τους», πρόσθεσε.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και του Βελγίου, καθώς και εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024