Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πώς οι κυρώσεις μπορεί να βυθίσουν τη χώρα σε επικοινωνιακό μπλακάουτ

Ρωσία: Πώς οι κυρώσεις μπορεί να βυθίσουν τη χώρα σε επικοινωνιακό μπλακάουτ

H αποχώρηση της Nokia και της Ericsson προβλέπεται να σημάνει την αρχή της κρίσης για τις ρωσικές επικοινωνίες.

Με τους γίγαντες των επικοινωνιών Nokia και Ericsson να ετοιμάζονται για αποχώρηση από τη Ρωσία σε λίγες ημέρες, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου απειλούνται με παράλυση λόγω έλλειψης υλικού και λογισμικού, μια εξέλιξη που θα επιδεινώσει αισθητά την καθημερινότητα των Ρώσων.

Πέντε στελέχη εταιρειών και άλλες πηγές της βιομηχανίας προέβλεψαν μιλώντας στο Reuters ότι οι χρήστες θα πρέπει να ζήσουν με χαμηλότερες ταχύτητες πρόσβασης και πιθανά μπλακάουτ των κινητών, καθώς οι πάροχοι θα μείνουν χωρίς ενημερώσεις λογισμικού και θα πασχίζουν να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά.

Διαβάστε επίσης: Η SpaceX κρατάει online την Ουκρανία – Χιλιάδες επιπλέον δορυφορικά πιάτα Starlink

Η Ericsson και η Nokia, οι οποίες αντιστοιχούν από κοινού στο 50% των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, θα πάψουν να επιχειρούν στην αγορά της Ρωσίας από τα τέλη του έτους.

«Τότε λήγουν όλες οι εξαιρέσεις» από τις κυρώσεις, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Ericsson Καρλ Μελάντερ. Η σουηδική κυβέρνηση είχε δώσει στην εταιρεία προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από δέκα μήνες.

«Η έξοδός μας θα είναι πλήρης. Δεν θα παραδίδουμε τίποτα στη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο Πέκα Λούντμαρκ, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής Nokia.

Ο ρώσος υπουργός Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι συμφώνησαν να επενδύσουν 100 εκατ. ρούβλια, ή 1,45 δισ. δολάρια, για προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σύγχρονη παραγωγή εξοπλισμού επικοινωνιών στη Ρωσία» υποστήριξε.

Κεραίες κινητής στο Ομσκ της Ρωσίας. Ο εξοπλισμός είναι σε μεγάλο μέρος του εισαγόμενος (Reuters)

«Μια γενιά πίσω»

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση του ρωσικού εξοπλισμού μείωσε την εξάρτηση των παρόχων από υλικό της Nokia και της Ericsson τα τελευταία χρόνια. Το μερίδιο των ρώσων κατασκευαστών αυξήθηκε φέτος στο 25,2% από 11,6% το 2021.

Ωστόσο πηγές της βιομηχανίας προβλέπουν η έξοδος των Δυτικών εταιρειών θα αφήσει τις ρωσικές επικοινωνίες μια γενιά πίσω, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος υλοποιεί τη μετάβαση στο 5G.

«Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει υποθετικά για χρόνια, τα ρωσικά δίκτυα κινητής μπορεί να επιστέψουν στην κατάσταση του 1990, όταν η κάλυψη περιοριζόταν στις μεγάλες πόλεις και τα πλουσιότερα προάστια» δήλωσε ο Λέονιντ Κόνικ, υπεύθυνος της έκδοσης ComNews στη Μόσχα.

Οι επιπτώσεις θα γίνουν πρώτα ορατές στην επαρχία καθώς οι πάροχοι αφαιρούν μεταφέρουν εξοπλισμό για να εξασφαλίσουν κάλυψη των πόλεων, ενώ η έλλειψη ενημερώσεων λογισμικού μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπές ή έκθεση σε κυβερνοεπιθέσεις.

Η κινεζική Huawei, η οποία ήταν πέρυσι πρώτος προμηθευτής της Ρωσίας με μερίδιο άνω του 30%, θα συνεχίσει να προσφέρει ενημερώσεις λογισμικού και εργασίες συντήρησης, έχει όμως σταματήσει τις πωλήσεις εξοπλισμού στη Ρωσία, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Και ενώ οι ελλείψεις υλικού μπορεί θεωρητικά να αντιμετωπιστούν με μπαλώματα και ανακύκλωση παλαιότερων συσκευών, οι πάροχοι θα δυσκολευτούν να κρατήσουν τα δίκτυά τους σε λειτουργία χωρίς τακτικές ενημερώσεις λογισμικού.

«Αναμφίβολα, οι ενημερώσεις έχουν κομβική σημασία για να παραμείνουν τα δίκτυα λειτουργικά, ασφαλή και αξιόπιστα» δήλωσε ο Πάολο Πεσλατόρε, αναλυτής της PP Foresight.

Οι ρωσικοί πάροχοι έσπευσαν να εξασφαλίσουν αποθέματα εισαγόμενων εξαρτημάτων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πριν επιβληθούν οι κυρώσεις, κάποια στιγμή όμως οι προμήθειες θα εξαντληθούν, είπαν πηγές της βιομηχανίας.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024