Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Αυτό είναι το τριπρόσωπο που ανέδειξε η κάλπη - Η «απαξίωση» του κόσμου

Κύπρος: Αυτό είναι το τριπρόσωπο που ανέδειξε η κάλπη – Η «απαξίωση» του κόσμου

Η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο ανέδειξε το τριπρόσωπο και απομένει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη του νέρου Αρχιεπισκόπου.

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για την επιλογή των τριών ιεραρχών (φωτογραφία, επάνω, από politis.com.cy) οι οποίοι θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη θα διαφανεί αν υπάρχουν ενστάσεις και την Πέμπτη αναμένεται η Ιερά Σύνοδος να επικυρώσει το τριπρόσωπο.

Δείτε ακόμα – Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Λίγο πριν το τέλος έλεγε «γελάω που περιμένουν να πεθάνω»

Στη συνέχεια, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου βάσει του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας.

Τελικά επίσημα αποτελέσματα:

Λεμεσού – 35,68%
Πάφου – 18,39%
Ταμασού – 18,10%
Κωνσταντίας – 14,79%
Μόρφου – 9,80%
Κυρηνείας – 3,24%

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία

Με τους δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη και τον βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο στο πλευρό του, αλλά και πλήθος υποστηρικτών του, ο μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, ήταν ξεκάθαρος: Πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού.

«Βάλαμε τον κόσμο να ψηφίσει, θα πρέπει να τον σεβαστούμε τη γνώμη του», είπε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα κληθεί να εκλέξει ανάμεσα στους Λεμεσού Αθανάσιο, Ταμασού Ησαΐα και Πάφου Γεώργιο, τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας

«Με πολλές ευχαριστίες στον Θεό και τον κόσμο της Εκκλησίας μας, δεχθήκαμε το αποτέλεσμα που έχει γίνει ήδη γνωστό. Ευχαριστούμε τους αδελφούς που μας προτίμησαν και όσους όλους εργάστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

»Ευχόμαστε να εξελιχθούν και τα υπόλοιπα σε πνεύμα αγάπης. Το έχω πει πολλές φορές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας.

Αφού τον βάλαμε να ψηφίσει θα πρέπει να τον σεβαστούμε τη γνώμη του. Ολοι θέλουμε το καλό της Εκκλησίας μας. Σίγουρα στο πνεύμα της συνεργασίας να γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις».

«Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος, το καταστατικό επιτρέπει στον λαό να στείλει στη Σύνοδο τους 3 εκλεκτούς του», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών.

«Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος»

Ο Πάφου Γεώργιος σημείωσε πως ένας θα εκλεγεί και οι άλλοι θα συνεργαστούν κι’ επισήμανε πως έτσι θα πρέπει να σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία λέει ότι μέχρι την Τετάρτη οι ενστάσεις… άρα την Πέμπτη μπορεί να γίνει η Ιερά Σύνοδος» για να καθοριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Σε επισήμανση που του έγινε πως τελικά ήρθε δεύτερος αντί τρίτος που έδειχναν τα προγνωστικά, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος.

«Αλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «είναι αποστολή στην Ιερά Σύνοδο εκ μέρους του λαού».

Ο Τοποτηρητής του θρόνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την εκλογική διαδικασία.

«Το διακύβευμα ήταν να μην υπάρξουν κατηγορίες για συσκότιση», είπε και κατέληξε αναφέροντας πως «υπήρχε διαφάνεια, ήταν άψογες οι εκλογές και δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί κάποιος».

Συγκινημένος και με τη μητέρα του στο πλευρό του καθώς και πλήθος υποστηρικτών του, ο Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους, στον Τοποτηρητή του θρόνου και όσους εργάστηκαν για την άψογη διεκπεραίωση των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Ο Μητροπολίτης Ταμασού έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες: Η Εκκλησία πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, ακούστηκαν πράγματα που πρέπει να προβληματίσουν, είπε, και μίλησε για απαξίωση, βασιζόμενος στο 30% της προσέλευσης του κόσμου να ψηφίσει.

Συλλαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, μονιασμένοι να προχωρήσουμε, επισήμανε.

«Το ποσοστό επιβεβαιώνει ότι βιώνουμε μια απαξίωση. Μπαίνοντας εμείς στο τριπρόσωπο φαίνεται πως η νέα γενιά μας εισάκουσε. Ολοι έχουμε ένα κοινό όραμα, το καλό της Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της.

»Εχουν ακουστεί στην προεκλογική νέες θεματικές που πρέπει να προβληματίσουν. Ακούστηκαν πράγματα που η Ιερά Σύνοδος πρέπει να λάβει υπόψη. Κανένας δεν μπορεί μόνος του. Ολοι μαζί θα προχωρήσουμε. Σημασία έχει πως είμαστε μονιασμένοι.

»Ηταν οι πιο ειρηνικές εκλογές που βιώσαμε μέχρι σήμερα και αυτό με ενθουσιάζει. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε σαν Σύνοδος ν’ ανταποκριθούμε στα καλέσματα των καιρών», είπε.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024