Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δεκέμβρης του Ιάνη Ξενάκη

Ο Δεκέμβρης του Ιάνη Ξενάκη

Μια εκδήλωση τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου συνθέτη

Ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας που σφράγισε τη ζωή του Ιάννη Ξενάκη. Κυριολεκτικά, εάν σκεφτούμε τη βαθιά χαρακιά στο πρόσωπό του, «κληρονομιά» ενός μεγάλου θραύσματος από έναν εγγλέζικο όλμο που χτύπησε την πολυκατοικία στη διασταύρωση των οδών Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου την οποία υπερασπιζόταν στη διάρκεια των Δεκεμβριανών μαζί με συναγωνιστές του από τον «Λόχο Λόρδο Μπάιρον», τον λόχο των σπουδαστών της ΕΠΟΝ, σπουδαστές οι περισσότεροι του Πολυτεχνείου, όπως και ο ίδιος.

Απειλούμενος με σύλληψη ο Ξενάκης θα διαφύγει το 1947 στο Παρίσι από το οποίο μέχρι και το 1974 δεν μπορούσε να γυρίσει στην Ελλάδα, καθώς εκκρεμούσε ερήμην καταδίκη σε βάρος για λιποταξία.

Ο Ξενάκης στη Γαλλία θα εξελιχτεί σε μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής, κομμάτι ουσιαστικά μιας ευρύτερης διεθνούς μουσικής επανάστασης, την ώρα που ως αρχιτέκτονας συνεργάστηκε με τον μεγάλο Λε Κορμπυζιέ.

Ως μαθηματικός και αρχιτέκτονας, ως άνθρωπος με μια αριστοτελική παιδεία, ως γνώστης της τεχνολογίας, ο Ξενάκης θα δοκιμάσει να φέρει όλα αυτά τα στοιχεία στο μουσικό του έργο. Μαθητής του μεγάλου Ολιβιέ Μεσιαέν, σύντομα θα αποκτήσει τη δική του μουσική γλώσσα, χρησιμοποιώντας μαθηματικά αλλά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ξεκινώντας τις «Μεταστάσεις» του 1954, το πρώτο έργο-σταθμό στην διαδρομή του.

Όμως, ο Ξενάκης δεν έπαψε ποτέ να είναι και ο νέος που συμμετείχε σε ένα λαϊκό αντιστασιακό κίνημα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του πολεμώντας, και που κουβαλούσε για δεκαετίες μια θανατική καταδίκη στην πλάτη του να του θυμίζει πώς το μετεμφυλιακό «κράτος των εθνικοφρόνων» τιμούσε τα πιο δημιουργικά και ταλαντούχα παιδιά της Ελλάδας.

Όλα αυτά αποτελούν το αντικείμενο μιας εκδήλωσης που διοργανώνει στις 18 Δεκεμβρίου το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

Όπως αναφέρει και η πρόσκληση για την εκδήλωση «με την πεποίθηση ότι ο Ξενάκης μπορεί να «συνομιλήσει» με σύγχρονα ρεύματα, που ξεκινούν από την πειραματική μουσική και φθάνουν μέχρι τη ραπ, επιχειρούμε μια πρωτότυπη «συνάντηση επί σκηνής», στην εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19), με την συμμετοχή των Παύλου Αντωνιάδη, Ορέστη ΚαραμανλήΓεωργίας Σπυροπούλου και MC Yinka, σε επιμέλεια Μάκη Σολωμού

Πρόγραμμα

Πρώτο μέρος:

«Τα Δεκεμβριανά και ο τραυματισμός του Ξενάκη». Προβολές και αφηγήσεις με τους Ορέστη Καραμανλή και Μάκη Σολωμό.

Διαδραστικό μουσικό δρώμενο του Ορέστη Καραμανλή βασισμένο στο πρόγραμμα GENDYN του Ιάννη Ξενάκη.

Δεύτερο μέρος:

Ευρυάλη (1973) του Ιάννη Ξενάκη. Στο πιάνο ο Παύλος Αντωνιάδης

Ευρυάλη με αυξημένες εικόνες (προβολή).

Eror (the pianist), απόσπασμα, από την Γεωργία Σπυροπούλου

Ένας χώρος εντελώς φανταστικός από τον MC Yinca

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024