
Κοροναϊός: Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως το 2021
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ο πραγματικός απολογισμός ήταν σχεδόν τριπλάσιος από ό,τι δείχνουν οι επίσημες αναφορές.
Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστός με ακρίβεια, ωστόσο και οι τρεις τελευταίες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το 2021 η Covid-19 ήταν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 5,94 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τον πανδημικό κοροναϊό τη διετία 2020-21. Δεδομένου όμως ότι η καταγραφή όλων των θανάτων είναι πρακτικά αδύνατη ακόμα και για ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός αυτός είναι μακράν μικρότερος από τον πραγματικό.
Διαβάστε επίσης: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κοροναϊό
Μελέτη ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature δίνει μια εκτίμηση για τον πραγματικό απολογισμό εξετάζοντας την «πλεονάζουσα θνησιμότητα», δηλαδή τους θανάτους που υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό για κάθε χώρα.
Η ανάλυση δείχνει ότι τη διετία 2020-21 υπήρξαν σε όλο τον κόσμο 13,2 έως 16,6 εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονταν άμεσα ή έμμεσα στην πανδημία –θάνατοι ασθενών της Covid αλλά και ασθενών με άλλα νοσήματα που έχασαν την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Ο αριθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό.
Μόνο το 2021 η πλεονάζουσα θνησιμότητα έφτασε τους 9-12 εκατομμύρια νεκρούς, προκύπτει από τη μελέτη.
Συγκριτικά, οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρώτη αιτία θανάτου, εκτιμώνται στα 8,9 εκατομμύρια το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η εκτίμηση που δίνει για τους πλεονάζοντες θανάτους μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στην επιθεώρηση The Lancet. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ υπολογίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξαν 17,1-19,6 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι.
Μια τρίτη εκτίμηση από το περιοδικό The Economist, η οποία βασίζεται σε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και επικαιροποιείται συνεχώς, περιορίζει το νούμερο στους 16 εκατομμύρια επιπλέον νεκρούς.
Όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι αριθμοί που προκύπτουν από τις τρεις μελέτες είναι απλώς εκτιμήσεις, καθιστούν όμως πιο σαφές το μέγεθος της κρίσης και αναδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης καταγραφής των θανάτων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες,
Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου οι μισοί θάνατοι σε όλο τον κόσμο δεν εμφανίζονται ποτέ στα επίσημα στοιχεία.
- Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Άρη (pics)
- Θεσσαλονίκη: Γεωργικές εργασίες με χρήση καταστροφέα έκανε ο 51χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά στο Δερβένι
- Η Μαρία Ναυπλιώτου «ταξιδεύει» στο 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
- Έρευνα: Απαισιόδοξοι 6 στους 10 κατοίκους της Αττικής για την οικονομία – Σταθερό «αγκάθι» η ακρίβεια
- Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ εν μέσω προεκλογικού κλίματος
- Πολιτική Προστασία: Συναγερμός για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε κατάσταση Red Code


