Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Βίζα: Σε ποιες περιοχές διπλασιάζεται το όριο

Χρυσή Βίζα: Σε ποιες περιοχές διπλασιάζεται το όριο

Προωθείται διζωνικό σύστημα – Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση

Ένα σύστημα δύο ζωνών προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις επενδύσεις ακινήτων για την απόκτηση «χρυσής βίζας» (Golden Visa), διπλασιάζοντας τα όρια σε συγκεκριμένες περιοχές και διατηρώντας τα σημερινά όρια των 250.00 ευρώ σε άλλες.

Μετά από «σιωπή» τριών – και πλέον – μηνών, απ’ όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τον διπλασιασμό του ορίου από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε χθεσινή συνομιλία με δημοσιογράφους, το όριο των 500.000 ευρώ για την εξασφάλιση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή Βίζα» θα μπει στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Μάλιστα από την Αττική θα  εξαιρεθούν τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια, όπως επίσης και ο Πειραιάς όπου θα ισχύουν τα σημερινά όρια.

Για τις άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα οι το όριο για επενδύσεις στα ακίνητα  θα παραμείνει  στα 250.000 ευρώ όπως είναι και σήμερα. Στόχος είναι να αναδειχθούν και άλλες περιοχές της χώρας και  κατευθυνθούν  εκεί  επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς κάποιον περιορισμό. Δηλαδή μπορούν να αποκτηθούν δύο, τρία ή και περισσότερα ακίνητα χαμηλότερης αξίας, αρκεί το άθροισμά τους να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.

Περίοδος προσαρμογής

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δεν διευκρίνισε αν θα ισχύσει η κατ’ εξαίρεση υπαγωγή στο παλαιό καθεστώς χορήγησης «χρυσής Βίζας» για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν δώσει – ή θα δώσουν – «καπάρο» για την αγορά ακινήτων και δεν έχουν προλάβει να υπογράψει οριστικά συμβόλαια. Ωστόσο τόνισε πως θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής στη νέα διάταξη.

Επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου χορηγήθηκαν 103 νέες χρυσές βίζες, ανεβάζοντας το σύνολο των αδειών σε 9.178, ενώ είχαν ανανεωθεί επιπλέον 1.321.

Επίσης, έως και το τέλος Οκτωβρίου, εκκρεμούσε η έκδοση 2.009 νέων αδειών σε επενδυτές από τρίτες χώρες, με τις περισσότερες να αφορούν αιτήσεις Κινέζων (1.615 άδειες).

Το ποσό των επενδυμένων κεφαλαίων από το 2014 έως τον Αύγουστο εφέτος φθάνει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν εξασφαλίσει «χρυσή βίζα» εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα (5.945 αιτήσεις ή το 64,7%) και ακολουθούν 585 Τούρκοι υπήκοοι και 418 Ρώσοι.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ελ Κααμπί: «Ήρθαμε για νίκη, το πιστεύαμε και κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε» (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν θρίαμβο που όπως τόνισε πίστευαν όλοι μέσα στην ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024