Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία του πώς ο Άντζελο Μπανταλαμέντι έγραψε το θέμα για το «Twin Peaks»

Η ιστορία του πώς ο Άντζελο Μπανταλαμέντι έγραψε το θέμα για το «Twin Peaks»

Ο Μπανταλαμέντι, ο οποίος έλαβε βραβείο Grammy για την καλύτερη ποπ ορχηστρική εκτέλεση για το θέμα του Twin Peaks το 1990, ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντέιβιντ Λιτς, συνεργαζόμενος με τον σουρεαλιστή σκηνοθέτη σε έργα όπως τα Wild at Heart, Mulholland Drive, Blue Velvet και άλλα.

Αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, το Twin Peaks, που δημιούργησαν οι Ντέιβιντ Λιντς και Μαρκ Φροστ, μεταμόρφωσε τη δυνατότητα αφήγησης ιστοριών στη μικρή οθόνη, ξετυλίγοντας ένα παράξενο μυθιστορηματικό μυστήριο που αφορούσε τον τραγικό θάνατο μιας νεαρής γυναίκας ονόματι Λόρα Πάλμερ

Συγκλονισμένη από την είδηση, η πόλη πέφτει σε κατάσταση παράλυσης, με τους χαρακτήρες να αισθάνονται σαν χαμένα πνεύματα που περιπλανώνται στην ερημιά, καθώς μια παράξενη κακόβουλη δύναμη καλύπτει την πόλη με σκοτεινό μυστήριο.

Εξίσου συγκλονιστική ήταν και η είδηση θανάτου του Άντζελο Μπανταλαμέντι, του εμβληματικού συνθέτη που είναι γνωστός για την μουσική έμπνευσή του στο Twin Peaks -πέθανε σε ηλικία 85 ετών. «Ο Άντζελο Μπανταλαμέντι, πέρασε το φράγμα, προχώρησε σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς του.

«Μεταξύ της δουλειάς του στα Blue Velvet, Twin Peaks, Cabin Fever, Nightmare On Elm Street 3 και πληθώρα άλλων, καθώς και των σχέσεων και συνεργασιών του με τους David Bowie, Michael Jackson, Paul McCartney, Nina Simone, Julee Cruise, Isabella Rosselini, Dolores O’Riordan, Anthrax, Dokken, Eli Roth και κυρίως τον David Lynch, ήταν πάντα ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον κόσμο για μένα».

Η δήλωση προσθέτει: «Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου. Μια πραγματική μουσική και καλλιτεχνική έμπνευση για μένα και αμέτρητους άλλους. Έμεινε πιστός στις ρίζες του και στην οικογένειά του, δεν άφησε ποτέ το Βόρειο Τζέρσεϊ για το Λος Άντζελες. Για να μην αναφέρω τις περιστασιακές αλλά εντυπωσιακές αληθινές ιστορίες από τη ζωή του που δεν του τελείωσαν ποτέ. Θα λείψει πραγματικά σε πολλούς».

Δείτε το βίντεο

Ο Μπανταλαμέντι, ο οποίος έλαβε βραβείο Grammy για την καλύτερη ποπ ορχηστρική εκτέλεση για το θέμα του Twin Peaks το 1990, ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντέιβιντ Λιτς, συνεργαζόμενος με τον σουρεαλιστή σκηνοθέτη σε έργα όπως τα Wild at Heart, Mulholland Drive, Blue Velvet και άλλα.

Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πλοκή του Twin Peaks που αποδεικνύεται η μεγαλύτερη κληρονομιά της σειράς- αντίθετα, είναι το ιδιοσυγκρασιακό στυλ του σκηνοθέτη που ενθάρρυνε τους οπαδούς να επιστρέφουν ζητώντας περισσότερα. Εισάγοντας όλο και περισσότερο σουρεαλισμό στη σειρά, ο σκηνοθέτης έκανε διεθνή αίσθηση μετά την κυκλοφορία της εμβληματικής σειράς του ορίζοντας μια νέα, εντελώς δική του εποχή, στον κινηματογράφο.

Ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Λιντς πραγματοποίησε αυτή την ονειρική ατμόσφαιρα ήταν μέσω του soundtrack, συνεργαζόμενος με την αείμνηστη μουσικό Τζουλι Κρουζ για να σχηματίσουν μια συμβιωτική δημιουργική συνεργασία. Η μουσική της Κρουζ, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή κι αυτή, έγινε γρήγορα ένα ανεξίτηλο κομμάτι του παζλ του Twin Peaks, με τους αιθέριους ήχους της να υφαίνονται στον ίδιο τον ιστό της σειράς και να γίνονται ένας οικοίος ύμνος στο συνεχιζόμενο μυστήριο.

Εκτός από τους ήχους της Κρουζ, που είναι διάσπαρτοι σε όλες τις τρεις σεζόν της σειράς, μεγάλο μέρος του soundtrack δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό συνθέτη Άντζελο Μπανταλαμέντι, ο οποίος έγραψε την επιδραστική εναρκτήρια μουσική της σειράς και το «Laura Palmer’s Theme». Με μια μελαγχολική χροιά, η μουσική του Μπανταλαμέντι θα βοηθούσε στην καθιέρωση της σειράς του Λιντς στη σφαίρα του σουρεαλισμού.

Ως εκκεντρικός μουσικός, ο Μπανταλαμέντι κινηματογραφήθηκε σε μια παλιά συνέντευξη δίπλα στο πιάνο του, αναδημιουργώντας τον ήχο του «Laura Palmer’s Theme», ενώ περιέγραφε πώς έγραψε τη μουσική του κομματιού με την καθοδήγηση του Λιντς. Είναι απλά αδύνατο να αποτυπωθεί η απόλυτη αγαλλίαση και ο ενθουσιασμός του μουσικού που περιγράφει τη δύναμη της μουσικής του καθώς παίζει πιάνο.

Μόλις ολοκληρώνεται η ερμηνεία του «Laura Palmer’s Theme», δηλώνει: «Ο Ντέιβιντ σηκώθηκε και με αγκάλιασε, είπε «Άντζελο, αυτό είναι το Twin Peaks»». Μιλώντας με έναν τρόπο με τον οποίο τα λόγια του Λιντς ξεπηδούν ζωντανά μέσα από τον Μπανταλαμέντι συνεχίζει την ανάμνησή του, προσθέτοντας: «Είπα: «Εντάξει David, θα πάω σπίτι και θα το δουλέψω». Μου είπε: ‘Άντζελο, μην κάνεις τίποτα και μην αλλάξεις ούτε μια νότα. Βλέπω το Twin Peaks”»

Συνεργαζόμενος στενά με τον Λιντς και την Κρουζ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής της σειράς, η μουσική του Twin Peaks έγινε ένας κρίσιμος βραχίονας της αφήγησης, με το soundtrack να κατακτά τα charts των άλμπουμ σε όλο τον κόσμο. Σε μια συζήτηση με το Pitchfork το 2018, η Κρουζ μίλησε με αγάπη για αυτή τη συνεργασία, ανακαλώντας στη μνήμη της: «Ήταν πραγματικά μια σπουδαία ομάδα, επειδή ο Άντζελο κι εγώ είμαστε τόσο εύπλαστοί και τόσο καλοί στο να είμαστε χαμαιλέοντες. Αν θέλεις να τραγουδήσω ένα ψηλό λα, θα το κάνω. Αν θέλεις να ζυγίζω 80 κιλά, θα το κάνω. Είμαι ηθοποιός, είμαι μουσικός, είμαι συγγραφέας».

Δείτε παρακάτω τον σπουδαίο Άντζελο Μπανταλαμέντι να εξηγεί πώς έγραψε το θέμα της Λόρα Πάλμερ:

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024