Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Δεξιοτέχνης στην κατασκευή ειδών από τρίχα κατσίκας ανακηρύχθηκε ζωντανός ανθρώπινος θησαυρός

Βουλγαρία: Δεξιοτέχνης στην κατασκευή ειδών από τρίχα κατσίκας ανακηρύχθηκε ζωντανός ανθρώπινος θησαυρός

Τι ανακοίνωσε το Υπαίθριο Μουσείο Etar στη Βουλγαρία.

Ο 67χρονος Χρίστο Μαρίνοφ, ένας δεξιοτέχνης στην κατασκευή ειδών από τρίχα κατσίκας από το Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Etar κοντά στο Γκάμπροβο της κεντρικής Βουλγαρίας, ανακηρύχθηκε ζωντανός ανθρώπινος θησαυρός, ανακοίνωσε το Υπαίθριο Μουσείο Etar σε δελτίο Τύπου.

Η υποψηφιότητα του Μαρίνοφ για τον τίτλο, η οποία προτάθηκε από το Μουσείο Etar, εγκρίθηκε για εγγραφή στον Εθνικό Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βουλγαρία.

Δεκαέξι ανάλογες υποψηφιότητες είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, οι έξι από τις οποίες εγκρίθηκαν για εγγραφή.

Η τελετή θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου

Η τελετή κατά την οποία οι νεοεισαχθέντες υποψήφιοι θα λάβουν το πιστοποιητικό τους θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, στη γκαλερί «Σρεντέτς» του υπουργείου Πολιτισμού.

Έκθεση με τα έργα του Μαρίνοφ, τα οποία έφτιαξε ο 67χρονος Βούλγαρος όλα αυτά τα χρόνια, θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Etar επίσης στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο Μαρίνοφ εργάζεται στο Μουσείο Etar από το 1980, όπου χρησιμοποιεί αυθεντικές παραδοσιακές μεθόδους για να φτιάχνει αντικείμενα από τρίχα κατσίκας, τα οποία στη συνέχεια εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των πολυάριθμων σπιτιών και των υπαίθριων χώρων του μουσείου. Ο αριστοτέχνης πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές ύφανσης και έχει μάθει να βάφει έτσι ώστε να αποδεικνύει ότι η ποικιλοχρωμία μπορεί να χρησιμοποιείται στα αντικείμενα από τρίχα κατσίκας. Φτιάχνει επίσης σκοινιά.

Η υποψηφιότητα του Μαρίνοφ για εγγραφή στον Εθνικό Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βουλγαρία ήταν για την κατηγορία «Γνώσεις και Δεξιότητες σχετικές με τις παραδοσιακές χειροτεχνίες».

Κατά το παρελθόν η τέχνη της κατεργασίας του τριχώματος της κατσίκας ήταν πολύ ανεπτυγμένη στην περιοχή των Βαλκανίων. Η χειροτεχνία ξεκινά με την εκτροφή κατσικιών, το τρίχωμα των οποίων χρησιμοποιείται για την κατασκευή των αντίστοιχων αντικειμένων: χαλιά, σακίδια, τσουβάλια, σάκοι για τροφή αλόγων, ιμάντες και οι κοινές τσάντες.

Κατά την περίοδο της βουλγαρικής αναγέννησης εκατοντάδες αριστοτέχνες στην επεξεργασία τρίχας κατσίκας εργάζονταν στα κέντρα όπου κατασκευάζονταν τέτοια είδη. Τα δύο πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα από τρίχα κατσίκας στην περιοχή του Γκάμπροβο είναι τα μεγάλα σακιά για σιτηρά και οι διάδρομοι δαπέδου με το φυσικό χρώμα της τρίχας της κατσίκας.

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι συνεργάτης του Μουσείου Etar και δεινός υποστηρικτής των παραδοσιακών τεχνών και χειροτεχνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024