Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κροατία: Εγκρίθηκε η ένταξη στην ζώνη Σένγκεν

Κροατία: Εγκρίθηκε η ένταξη στην ζώνη Σένγκεν

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ έδωσαν την έγκριση τους για την ένταξη της Κροατίας στην ζώνη Σένγκεν.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ ενέκριναν την είσοδο της Κροατίας στην ζώνη Σένγκεν, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε από το Twitter της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ζώνη Σένγκεν διευρύνεται για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μία δεκαετία.

Αντιθέτως, δεν υπήρξε ομοφωνία στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν, παρά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής ότι οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Σένγκεν.

Διαβάστε επίσης: Ανεπαρκείς οι συνοριακοί έλεγχοι στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

Λίγα λόγια για την συνθήκη Σένγκεν

Η ζώνη του Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες, 22 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Ακόμη, περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η οποία εξαιρείται, καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η λειτουργία των κανόνων του Σένγκεν επηρεάστηκε από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ το 2015 και από την αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών και σοβαρών διασυνοριακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων από πολλά κράτη μέλη. Το ξέσπασμα της πανδημία του κορονοϊού, το 2020, ώθησε επίσης πολλά κράτη μέλη να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημένως αποδοκιμάσει την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελούν μέτρο έσχατης ανάγκης. Σε ψήφισμα του Απριλίου 2020, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν μόνο αναγκαία, συντονισμένα και αναλογικά μέτρα όταν καθιερώνουν και παρατείνουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, τονίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας του χώρου Σένγκεν.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024