Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάνναβη: Κάτι δεν πάει καλά με τη δημοσιότητα για τα υποτιθέμενα οφέλη

Κάνναβη: Κάτι δεν πάει καλά με τη δημοσιότητα για τα υποτιθέμενα οφέλη

Μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα περιγράφουν με θετικούς όρους ακόμα και μελέτες που δίνουν αρνητικά αποτελέσματα.

Οι μελέτες για τα οφέλη της κάνναβης στην αντιμετώπιση του πόνου κερδίζουν θετική δημοσιότητα ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, με τους ερευνητές να προειδοποιούν για εσφαλμένες εντυπώσεις.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Network Open, η ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας δείχνει ότι η κάνναβη είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματική ως αναλγητικό όσο το placebo –δηλαδή όχι και τόσο αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης: CBD – Αναπόδεικτες θεραπείες φέρνουν άνθηση στην αγορά κάνναβης

«Βλέπουμε ότι οι μελέτες για την κάνναβη συχνά περιγράφονται με θετικούς όρους στα μέσα ενημέρωσης ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους» λέει ο Φίλιπ Γκέντιν, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό είναι προβληματικό και μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες όσον αφορά την επίδραση της θεραπείας κάνναβης στον πόνο. Όσο μεγαλύτερο είναι το υποτιθέμενο όφελος της θεραπείας, τόσο περισσότερο γίνονται ανεκτές οι δυνητικές βλάβες».

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση 20 προηγούμενων ερευνών που συνέκριναν την κάνναβη με ψευδοφάρμακο σε συνολικά 1.500 εθελοντές.

Όπως διαπιστώθηκε, δεν υπάρχει διαφορά στη μείωση του πόνου μεταξύ κάνναβης και placebo, όπως έδειξε εξάλλου και μια άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της αναλγητικής επίδρασης που μετρήθηκε σε κάθε μελέτη με την κάλυψη που έλαβε η μελέτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία νομιμοποιεί την κάνναβη

Η προβολή σε μέσα ενημέρωσης βασίστηκε στο εργαλείο Altmetric, το οποίο καλύπτει άρθρα σε συμβατικά μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια και κοινωνικά δίκτυα. Η εγκυρότητα κάθε μελέτης εκτιμήθηκε με βάση τις παραπομπές άλλων ερευνητών.

Συνολικά 136 ειδησεογραφικά άρθρα κατηγοριοποιήθηκαν ως θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα, ανάλογα με το πώς παρουσιάζονταν τα ευρήματα όσον αφορά την αναλγητική δράση της κάνναβης.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι μελέτες για την κάνναβη αποκτούν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη δημοσιότητα από άλλες δημοσιευμένες μελέτες. Η κάλυψη ήταν εκτεταμένη ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας της κάνναβης σε σχέση με το placebo.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα που ανέφερε κάθε μελέτη με το ποσοστό των θετικών άρθρων για τη μελέτη.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη πάσχει από ορισμένους περιορισμούς, καθώς συνδύασε μελέτες διαφορετικού σχεδιασμού.

Τα ευρήματα όμως υποδεικνύουν ότι το ευρύ κοινό πρέπει να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τους ισχυρισμούς για θαύματα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024