Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετατρέψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετατρέψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές, επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη «είναι απολύτως εφικτός».

Για τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε την Τετάρτη με τον διευθυντή του Boston Consulting Group, Βασίλη Αντωνιάδη, σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι το συλλογικό όφελος από μία τολμηρή πορεία μεταρρυθμίσεων είναι αυτό το οποίο βλέπουμε: είναι το 6% ανάπτυξη, είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, είναι οι περισσότερες επενδύσεις, είναι σταδιακά η βελτίωση των μισθών και είναι και το πλεόνασμα το οποίο αυτή η ανάπτυξη δημιουργεί, για να μπορούμε να κάνουμε σοβαρή κοινωνική πολιτική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης χτίζει το αφήγημα της χαμένης ψήφου προς ΠΑΣΟΚ και άκρα Δεξιά

«Μετατρέψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρία»

«Έχουμε πια απτά αποτελέσματα και αποδείξεις, ότι αυτό το οποίο σχεδιάζαμε μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε, παρότι αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, που σίγουρα έκαναν τη ζωή μας πιο δύσκολη», ανέφερε.

Και προσέθεσε πως κάποιες από αυτές τις κρίσεις, πιστεύει ότι η κυβέρνησή του μπόρεσε να τις μετατρέψει «και σε μία ουσιαστική ευκαιρία, για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα ιδέες και σχέδια, τα οποία είχαμε ήδη δρομολογήσει».

«Για πολλούς είναι έκπληξη ότι σήμερα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτό δεν ισχύει μόνο για το ’21, αλλά και για το ’22, ενώ «θα ισχύσει για το ’23», όπως είπε.

Τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση «είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μία ανάπτυξη η οποία θα είναι διατηρήσιμη, αλλά θα έχει και πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά», προσθέτοντας ότι «αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κρύβουν και το όραμά μου για την Ελλάδα του 2030. Δηλαδή, μία ανάπτυξη εξωστρεφή, καινοτόμα, φιλική προς το περιβάλλον και δίκαιη».

«Ο λαϊκισμός δεν θεριεύει σε ένα κενό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνησε πως όταν μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη», εννοεί ότι ζούμε σε μία εποχή «όπου οι δυνάμεις του λαϊκισμού εξακολουθούν να είναι παρούσες» – σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο λαϊκισμός δεν θεριεύει σε ένα κενό» – και ότι, ουσιαστικά, «υπάρχουν πραγματικές έννοιες και πραγματικά ζητήματα που αφορούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία πρέπει ουσιαστικά να τα αντιμετωπίσουμε».

«Για εμένα, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους, ειδικά θα έλεγα για τους χαμηλόμισθους, γιατί στη χώρα μας οι μισθοί ακόμα είναι χαμηλοί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε πως «αυτό το σχέδιο, σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να το εξηγήσουμε σε ξένους επενδυτές, να κινητοποιήσουμε κεφάλαια και από το εξωτερικό, αλλά και εγχώρια, διότι η ανάπτυξη πρέπει να τροφοδοτείται πρωτίστως από επενδύσεις».

«Είχαμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό στη χώρα, έγινε χειρότερο τα χρόνια της κρίσης και πρέπει να το γεφυρώσουμε και κινούμαστε σε αυτή τη κατεύθυνση και πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη δεκαετία να γίνει το μεγάλο άλμα»

Αναφερόμενος στους μακροπρόθεσμους στόχους για την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετή κρίση, σημείωσε:

«Η πρόκληση είναι αυτή η δεκαετία να είναι η δεκαετία ενός μεγάλου άλματος. Και πραγματικά να μπορούμε να δούμε πιο μπροστά από άλλες χώρες, όχι πώς θα είναι η Ελλάδα, πώς θα είναι ο κόσμος.

»Γιατί αν δεν καταλάβουμε πώς θα είναι ο κόσμος, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε εύκολα την Ελλάδα σε αυτό τον κόσμο ο οποίος αλλάζει».

»Η Ελλάδα του 2030 πρέπει να είναι μία Ελλάδα η οποία, όταν θα γυρνάμε πίσω 10 χρόνια, θα λέμε ‘μπορέσαμε’. Νομίζω ότι έχουμε κάνει την αρχή, αλλά έχουμε πολλά βήματα ακόμα. Υπάρχουν χώρες που έκαναν τέτοια άλματα».

«Εφικτή η αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη «είναι απολύτως εφικτός».

Και προσέθεσε: «Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων.

»Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – γιατί αυτός είναι ο βασικός διεκδικητής [της εξουσίας, απέναντι στη ΝΔ] – και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός και ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Harvard, Κατερίνα Παπαγεωργίου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Georgetown, Αλμπέρτος Μπουρλάς.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024