Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gift Guide: Μάθε να διαλέγεις τα καλύτερα δώρα

Gift Guide: Μάθε να διαλέγεις τα καλύτερα δώρα

Όσα πρέπει να ξέρεις για να διαβάζεις βουλωμένο γράμμα (στον Άι Βασίλη)

Ακόμη κι αν έχεις στη διάθεσή σου απεριόριστο budget (που δεν το έχεις) η επιλογή του τέλειου χριστουγεννιάτικου δώρου ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλεις αποδείξεις; Σκέψου απλώς πόσο κλισέ είναι τα επεισόδια κωμικών σειρών, στα οποία η κεντρική παρεξήγηση προκύπτει από την αέναη ανταλλαγή των ίδιων ανεπιθύμητων δώρων.

Μεταξύ μας, όταν ο παραλήπτης δεν είναι και ο πλέον κοντινός σου άνθρωπος, αλλά κάπως τα έφερε η μοίρα και οφείλεις να διαλέξεις κάτι για εκείνον, δεν χρειάζεται να σπάσεις το κεφάλι σου για να βρεις τη λύση. Μια δωροεπιταγή ή μια all-time classic επιλογή, όπως ένα σετ περιποίησης ή ένα καλό κρασί, είναι μια χαρά. Για τους κοντινούς σου ανθρώπους, όμως, αξίζει να κάνεις την έξτρα προσπάθεια και να εντοπίσεις το αντικείμενο που θα τους κάνει να χαμογελάσουν από την καρδιά τους. Το μόνο που χρειάζεσαι, εξάλλου, είναι σωστή στρατηγική.

Σκέψου τι αγοράζουν

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι η fashion freak φίλη σου δεν χρειάζεται ούτε ένα ρούχο παραπάνω. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι η ίδια δεν συμφωνεί με αυτή τη δήλωση. Οι αγοραστικές συνήθειες του ανθρώπου για τον οποίο προορίζεται το δώρο σου, είναι ένα εξαιρετικό κριτήριο για να διαλέξεις κάτι που όντως θα του αρέσει.

Αθλητής ή σεφ;

Υπάρχει λόγος που οι καλύτερες λίστες δώρων που βρίσκεις στο internet έχουν τίτλους όπως «Τα 5 καλύτερα δώρα για ερασιτέχνες μάγειρες». Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα χόμπι – ή τέλος πάντων μια συνήθεια που απολαμβάνουν – και χαίρονται όταν αποκτούν αντικείμενα που σχετίζονται με αυτό. Ένα ζευγάρι running παπούτσια για τον δρομέα της παρέας, ένα καλό βιβλίο για την αναγνώστρια ή μια συνδρομή σε μια (ακόμη) πλατφόρμα streaming για τον σινεφίλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτιμηθούν. Πολύ.

Δες την προοπτική

Κι αν η κολλητή σου δεν έχει κυριολεκτικά κανένα χόμπι; Σκέψου τους λόγους πίσω από αυτό. Αν ο κυριότερος είναι η αναβλητικότητά της (και όχι το ότι «δεν έχει χρόνο», όπως λέει), ίσως το δώρο σου μπορεί να τη βοηθήσει να την ξεπεράσει. Σε περίπτωση που έχει εκφράσει την επιθυμία να δοκιμάσει κάποια δραστηριότητα και την αφήνει για… το νέο έτος, χάρισέ της μια συνδρομή ή τον βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να το τολμήσει. Απλώς σιγουρέψου ότι δεν θα το αντιληφθεί ως κριτική.

Άνοιξε τα αυτιά σου

Η πραγματικά αλάνθαστη στρατηγική είναι και εκείνη που παίρνει τον περισσότερο χρόνο– αν και το πιθανότερο είναι ότι προλαβαίνεις ακόμη να την εφαρμόσεις. Όταν βρίσκεσαι με τα κοντινά σου πρόσωπα, έχε τις κεραίες σου ανοιχτές για τα αντικείμενα που οι ίδιοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν να αγοράσουν, αλλά δεν έχουν αποκτήσει ακόμη. Αν τους τα χαρίσεις, θα κερδίσεις διπλούς πόντους: από τη μια θα τους προσφέρεις κάτι που όντως ήθελαν, και από την άλλη θα αποδείξεις ότι όντως τους ακούς όταν σου μιλάνε.

Πρακτικά ναι, βαρετά όχι

Όταν ακούμε τη φράση «πρακτικό δώρο», οι περισσότεροι σκεφτόμαστε κάτι απολύτως ανιαρό – στο δικό μου μυαλό έρχεται ένα ζευγάρι μονόχρωμες βαμβακερές κάλτσες και ένας «Καζαμίας». Όμως στην πραγματικότητα, τα αγαπημένα μου δώρα ήταν επίσης πρακτικά (ένα Bluetooth ηχειάκι, μια fun αυτοποτιζόμενη γλάστρα, ένα φωτιστικό δαπέδου, ένα ζευγάρι αρβυλάκια).

Η χρυσή ισορροπία είναι η εξής: διάλεξε κάτι που είναι μεν χρήσιμο, αλλά που ο παραλήπτης του μάλλον δεν θα έσπευδε να αγοράσει, καθώς δεν το τοποθετεί στις «πρώτες ανάγκες». Ένα είδος καθημερινής πολυτέλειας, ας πούμε, που θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά το οτιδήποτε: από μια χουχουλιάρικη ρόμπα, μέχρι μια καλή καφετιέρα.

Θέλεις άλλον έναν κανόνα πρακτικότητας; Τα δώρα που αντέχουν στον χρόνο, νικούν πάντα τα εφήμερα. Για παράδειγμα, όσο εντυπωσιακή και αν είναι μια σύνθεση λουλουδιών, ένα ζωντανό φυτό που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ομορφαίνει τον χώρο για χρόνια, είναι σαφώς προτιμότερο.

Bonus: Τι να μην πάρεις

Απόφυγε τα δώρα που νομίζεις ότι θα έπρεπε να θέλει ο παραλήπτης σου, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζονται με τις δικά σου κολλήματα. Για παράδειγμα, ποτέ μην χαρίσεις μια ζυγαριά σε κάποιον που πιστεύεις ότι πρέπει να χάσει βάρος (βασικά, ποτέ μην χαρίσεις μια ζυγαριά σε κανέναν, εκτός αν την έχει ζητήσει ρητά), ούτε συνδρομή στο γυμναστήριο σε κάποια που έχει δηλώσει περήφανα ότι δεν θέλει να απαρνηθεί την καθιστική της ζωή. Απλώς θα τους εκνευρίσεις.

Επίσης, αν και δεν θα έπρεπε να τίθεται καν τέτοιο θέμα ένα βήμα πριν το 2023, ποτέ (μα ποτέ) μην χαρίσεις κατοικίδιο, ακόμη και σε κάποιον που έχει αναφέρει ότι σκέφτεται να υιοθετήσει κάποιο. Τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα με ανάγκες και συναισθήματα, και δεν είναι καθόλου σπάνια τα φαινόμενα εγκατάλειψής τους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024