Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτσας: Το «ισπανικό» κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες

Πέτσας: Το «ισπανικό» κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες

Τι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες στη βάση του ισπανικού μοντέλου, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το μοντέλο αφορά:

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε – όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες – να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων και αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο, τόνισε ας περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τόνισε ότι, είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτίμησε επίσης ότι ότι θα υπάρξει περιθώριο στήριξης των πολιτών και σημείωσε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, κάθε ευρώ που περισσεύει θα δοθεί στην κοινωνία.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα έξι δισ. ευρώ και αυτό αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη της οικονομίας.

Οι συναντήσεις με τους τραπεζίτες

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά την  οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση νέων μέτρων από τις αρχές του 2023 για την υποστήριξη νοικοκυριώνεπιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Παράλληλα ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν και οι ίδιες στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ρυθμίσεις και προσιτές δόσεις δανείων στο τραπέζι Σταϊκούρα – τραπεζιτών

Το ισπανικό μοντέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν λήφθηκε καμία απόφαση, η βάση για το σχεδιασμό της εν λόγω δράσης ενδεχομένως να είναι το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας.

Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η επιδότηση των δικαιούχων με βάση τα κριτήρια που θα οριστούν, με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό επιτόκιο που θα τους επιβαρύνει να περιορίζεται στο ύψος του euribor μείον 10 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει ήδη εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο στήριξε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα μέτρα περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024