Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: Στο στόχαστρο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας

Μακρόν: Στο στόχαστρο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας

Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ του Μακρόν, του περιβάλλοντός του και ιδιωτικών εταιρειών

Τι ρόλο έπαιξαν οι εταιρείες συμβούλων στις δύο νικηφόρες προεκλογικές εκστρατείες του Εμανουέλ Μακρόν; Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε ξεκινήσει δύο δικαστικές έρευνες τον Οκτώβριο που αφορούν τις εν λόγω εταιρείες. Η μία έρευνα εξετάζει εάν οι εταιρείες αυτές είχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο ανάμειξη στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022. Η δεύτερη εξετάζει τυχόν ευνοϊκή αντιμετώπιση των εταιρειών από τις κυβερνήσεις.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της Le Parisien, με τίτλο «Υπόθεση MacKinsey: ο Εμανουέλ Μακρόν στο στόχαστρο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του», η οικονομική εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση «για να ξεκαθαρίσει» ποιες ποινικές διαδικασίες ακολουθούνται μετά την έκθεση της Γερουσίας και «πολλές αναφορές και καταγγελίες από εκλεγμένους αξιωματούχους και ιδιώτες». Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κινηθεί νομικά είναι και μεγάλα συνδικάτα της Γαλλίας.

Τι απαντά το Elysée

Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα στις 20 Οκτωβρίου για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στην τήρηση των λογιστικών της εκστρατείας. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια δεύτερη έρευνα για «ευνοιοκρατία» και «απόκρυψη ευνοιοκρατίας».

Αργότερα σήμερα, το Elysée δήλωσε ότι «έλαβε γνώση της ανακοίνωσης της εθνικής οικονομικής εισαγγελίας». «Εναπόκειται στο δικαστικό σώμα να διεξάγει αυτές τις έρευνες με πλήρη ανεξαρτησία», πρόσθεσε η προεδρία.

Σε έκθεση επιτροπής της Γερουσίας για το θέμα υπογραμμίζεται ότι υπογράφηκε πληθώρα συμβάσεων μεταξύ του κράτους και των εταιρειών συμβούλων και δόθηκαν αστρονομικά ποσά, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού που τέτοιου είδους εταιρείες συμβούλων είχαν μεγάλη ζήτηση. Ειδικότερα, μεταξύ 2018 και 2021, οι συμβάσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αντιπολίτευση ζήτησε αμέσως να διεξαχθεί έρευνα για τις σχέσεις της μακρονικής πλειοψηφίας με την εταιρεία McKinsey. Η έκθεση αυτή ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές θυγατρικές της McKinsey κατάφεραν να μην πληρώσουν καθόλου εταιρικό φόρο μεταξύ 2011-2020. Ενώ η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία δεν διευκρίνισε ποια εταιρεία αφορά η έρευνά της, η Le Parisien έγραψε την Πέμπτη ότι πρόκειται για την McKinsey.

Η προεδρική ασυλία του Μακρόν

Ο Μακρόν, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται καθόλου στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, προστατεύεται από την προεδρική ασυλία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του γαλλικού Συντάγματος. Με βάση αυτό το άρθρο, ο αρχηγός του κράτους δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να κληθεί ως μάρτυρας ή να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ή δίωξης εκ μέρους οποιασδήποτε δικαστικής ή διοικητικής αρχής.

Εάν οι εισαγγελείς κρίνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να δώσει εξηγήσεις, θα μπορούσαν να τον καλέσουν να καταθέσει όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του, μόνο όμως για πράξεις που δεν σχετίζονται με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022, ο Μακρόν είπε ότι η μη καταβολή εταιρικού φόρου από τη McKinsey οφειλόταν στους προϋπάρχοντες φορολογικούς κανονισμούς. «Εάν υπάρχουν αποδείξεις εξαπάτησης, να πάει η υπόθεση στη δικαιοσύνη», δήλωσε. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε εξάλλου τον Μάρτιο ο υπουργός Προϋπολογισμού Ολιβιέ Ντισότ ενώ η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει όλους τους φόρους που ενδεχομένως όφειλε.

«Η McKinsey δεν έχει καμία πληροφορία για τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον Τύπο σήμερα», αντέδρασε εξάλλου η εταιρεία.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024