Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
JP Morgan: Στο 1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023

JP Morgan: Στο 1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023

Τι προβλέπει για επενδυτική βαθμίδα ομόλογα και εκλογές

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, μετά δηλαδή από τις εκλογές που θα λάβουν χώρα πριν το τέλος του Ιουλίου του νέου έτους, αλλά και «αύξηση θέσεων» στα ελληνικά ομόλογα ιδίως μετά την περίοδο των εκλογών που μπορεί να αποτελέσουν και ως επενδυτική ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, συστήνει η JP Morgan.

Αν και θεωρεί τον πολίτικό κίνδυνο στην Ευρώπη περιορισμένο πάρα τις προγραμματισμένες για το 2023 εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία και Φινλανδία, εντούτοις σημειώνει πως καθώς για την χώρα μας, οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, συνολικά, ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού είναι υπαρκτός.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: Το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Η εκτίμηση για τις ελληνικές εκλογές

Η ΝΔ εξακολουθεί πάντως, όπως αναφέρει, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου το 35% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό των εκλογών του 2019, με το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας είναι πάντως πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η ΝΔ ίσως χρειαστεί να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα ελληνικά ομόλογα

Αν τα ελληνικά ομόλογα δεχθούν πιέσεις κατά την περίοδο των εκλογών στα μέσα του 2023, αυτό θα αποτελέσει ελκυστική ευκαιρία για να αυξήσει κανείς τις θέσεις του στους ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της βασικής υπόθεσης της αμερικανικής τράπεζας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πολιτική της ατζέντα.

Προβλέπει δε, πως τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων από τις 224 μονάδες βάσης, θα διαμορφωθούν σε 235 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών bunds, εξαιτίας της εκλογικής διαδικασίας πριν υποχωρήσουν (οι τιμές τους δηλαδή θα σημειώσουν άνοδο) στις 185 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το ελληνικό χρέος

Από την άλλη πλευρά σημειώνει πως πάνω από το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, ενώ στην ουσία ομόλογα συνολικής αξίας 64 δισ. ευρώ διακινούνται ελεύθερα στις αγορές ( 13 δισ. ευρώ έντοκα) και σε αυτό το πλαίσιο συστήνει αγορές ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών.

Η αμερικανική τράπεζα, προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023 σημειώνοντας ανάπτυξη 1%, με τον πληθωρισμό το επόμενο έτος να κινείται στο 6%, το δημοσιονομικό έλλειμα στο 1,8% του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί στο 162%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024