Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η περιοχή των Κόκκινων Φώτων στο Άμστερνταμ θα μεταφερθεί ολόκληρη σε mall

Η περιοχή των Κόκκινων Φώτων στο Άμστερνταμ θα μεταφερθεί ολόκληρη σε mall

Οι αρχές της πόλης έχουν αναθέσει τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με μπαρ, εστιατόρια, θέατρα και δωμάτια για τους εργαζόμενους στο σεξ - αλλά κανείς δεν το θέλει στη γειτονιά του.

Η συνοικία των Κόκκινων Φώτων στο παλιό κέντρο της πόλης έχει γίνει γνωστή για την εγκληματικότητα, την όχληση και τα επικίνδυνα επίπεδα συνωστισμού.

Ένα πολυώροφο «ερωτικό κέντρο» που προτείνεται να αντικαταστήσει τη συνοικία κόκκινων φώτων του Άμστερνταμ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: κανένας ντόπιος δεν το θέλει δίπλα του.

Πέρυσι η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν σε σχέδια μετακίνησης και επανασχεδιασμού της διαβόητης συνοικίας των κόκκινων φώτων του Άμστερνταμ μετά από χρόνια επιδείνωσης της φασαρίας, της εγκληματικότητας και των επικίνδυνων επιπέδων συνωστισμού στο αρχαίο κέντρο.

Ένας αρχιτέκτονας πληρώθηκε για να σχεδιάσει ένα κομψό κτήριο που θα φιλοξενεί 100 δωμάτια για εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ, μπαρ, εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας και ένα κέντρο υγείας, ενώ η πόλη ανακοίνωσε οκτώ πιθανές τοποθεσίες, από τη συνεδριακή και επιχειρηματική περιοχή RAI μέχρι την ανάπτυξη του λιμανιού Haven-Stad.

Δεν πάω πουθενά

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των εργαζομένων στο σεξ που δεν θέλουν να αφήσουν τα παράθυρα των οίκων ανοχής σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του κέντρου της πόλης.

Η Φέμκε Χαλσέμα, δήμαρχος του Άμστερνταμ, επέστρεψε στο σχεδιαστήριο για να βρει τρεις νέες πιθανές τοποθεσίες για το ερωτικό κέντρο λόγω της έντονης τοπικής αντίδρασης.

Η Χαλσέμα δήλωσε στον Observer ότι -αν και αναγνωρίζει τις ανησυχίες- είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στο κέντρο της πόλης, να μειώσει την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην εργασία του σεξ και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ. Ένα πολυτελές ερωτικό κέντρο εμπνευσμένο από το Moulin Rouge του Μπαζ Λούρμαν είναι η λύση της.

«Ελπίζω ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα ερωτικό κέντρο που να έχει κάποια τάξη και διάκριση και να μην είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται μόνο μικροεγκληματίες και οι πιο ευάλωτες γυναίκες» είπε.

«Αλλά αντιλαμβάνομαι επίσης ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη σεξουαλική εργασία με το έγκλημα και με την αδυναμία κάποιων γυναικών, με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, στις περισσότερες γειτονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ ενθουσιασμένοι με το ερωτικό κέντρο».

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι επίσης αποφασισμένοι ότι το εμπόριο του σεξ, το οποίο είναι νόμιμο στην Ολλανδία, πρέπει να αλλάξει για να καταπολεμηθεί η πανταχού παρούσα εμπορία ανθρώπων, να βελτιωθεί η ασφάλεια των εργαζόμενων στο σεξ και να μειωθεί η φασαρία σε ένα κέντρο μιας πόλης που είναι μια έτσι κι αλλιώς μια «αστική ζούγκλα» που υποφέρει από την επιστροφή του μαζικού τουρισμού.

«Η συνοικία των κόκκινων φώτων είναι ένα από τα παλαιότερα και μικρότερα τμήματα της πόλης μας, αλλά σήμερα ξεχειλίζει από εργένικα πάρτι και τουρίστες ντυμένους με «κουστούμια πέους», που παρενοχλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο σεξ» δήλωσε η Ιλάνα Ρούντερκερκ, επικεφαλής του τοπικού κόμματος D66.

«Θέλουμε οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται ως εργαζόμενοι στο σεξ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, αλλά θέλουμε επίσης το «μαϊμουδίστικο θέαμα» να αποτελέσει παρελθόν. Το ερωτικό κέντρο πρέπει να βάλει τέλος στην όχληση στη συνοικία των κόκκινων φώτων… χωρίς να προκαλεί προβλήματα κάπου αλλού».

Αυτό, όμως, είναι που φοβούνται και άλλες περιοχές. Ορισμένες από τις ισχυρότερες αντιδράσεις προέρχονται από το ανατολικό Άμστερνταμ, όπου η Μιρελί Γουέφστα, μέλος ομάδων ενδυνάμωσης, συνδιοργάνωσε μαζική αίτηση κατά της επιλογής των περιοχών του Amstel ή του Arena Poort από τον αρχικό μακρύ κατάλογο.

«Υπάρχουν ευάλωτοι νεαροί άνδρες που μπορούν εύκολα να παρασυρθούν στη στρατολόγηση νεαρών κοριτσιών, υπάρχουν ευάλωτες νεαρές γυναίκες χωρίς χρήματα» είπε. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στην πόλη και τις γυναίκες που εξαναγκάζονται στην πορνεία. Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τις γυναίκες».

Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο στο Άμστερνταμ τις εργαζόμενες στο σεξ, ενώ κάποιοι επισκέπτονται την πόλη για άλλους λόγους. Ωστόσο, υπάρχει επίσης προβληματισμός σχετικά με την ιδέα να ανοίξει ένα ερωτικό κέντρο κοντά στο συνεδριακό κέντρο RAI.

Ο Μπαρτ Βινκ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Zuid, ανησυχεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του τομέα της πορνείας προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες μέσω αυτοκινήτου και θα βλάψει την υπάρχουσα οικονομία. «Αν κάποιος έχει ένα συνέδριο όπως το IBC [International Broadcasting Convention] και μπορεί να επιλέξει μεταξύ Βερολίνου, Βαρκελώνης και Άμστερνταμ, αυτό δεν βοηθάει στην προσέλκυσή του», δήλωσε.

Μια προτεινόμενη τοποθεσία στην οικογενειακή γειτονιά Eenhoorngebied προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, ενώ στο Nieuw-West, το τοπικό εργατικό κόμμα PvdA δήλωσε στον Observer ότι ένα κέντρο θα αυξήσει τη «μικροεγκληματική δραστηριότητα», η οποία επιδεινώνεται από την ανεπαρκή αστυνόμευση των δρόμων.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο σεξ τι λένε;

Υπολογίζεται ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους στο σεξ δεν θέλουν να μετακινηθούν. Η Βάιολετ, εργαζόμενη στο σεξ και εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφόρησης για την Πορνεία, δήλωσε: «Δεν είμαστε κατά του ερωτικού κέντρου: περισσότεροι χώροι για τους εργαζόμενους στο σεξ θα ήταν υπέροχοι. Το πρόβλημα είναι το κλείσιμο των παραθύρων: το ερωτικό κέντρο θα έχει μόνο 100 θέσεις αντί για 250, κατά τη γνώμη μας, καθιστώντας την εργασία του σεξ λιγότερο ασφαλή.

»Οι οκτώ πρώτες προτεινόμενες τοποθεσίες βρίσκονται σε μέρη όπου δεν κυκλοφορούν τουρίστες και είναι εμπορικά νεκρές μετά τις έξι το απόγευμα. Είμαστε πολύ αντίθετοι με αυτό στην προτεινόμενη μορφή».

Ο Βινκ επεσήμανε ότι παρόμοια σχέδια στην ολλανδική πόλη Ουτρέχτη κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού οι βάρκες πορνείας έκλεισαν το 2013 λόγω ανησυχιών για την εμπορία ανθρώπων, αλλά δεν έχει βρεθεί άλλη τοποθεσία.

Η Χαλσέμα, ωστόσο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη. «Ελπίζω πριν από τα Χριστούγεννα να επιλέξουμε την τελική τοποθεσία και να την κάνουμε γνωστά – ο κατάλογος των υποψηφίων είναι τρεις, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να τον περιορίσουμε σε έναν» δήλωσε.

Και πόσο θα κοστίσει στην πόλη; «Όχι, όχι, όχι, δεν πρόκειται να πληρώσουμε για ένα ερωτικό κέντρο» είπε. «Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ανοχή έχει τα όριά της».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024