Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Τα πυροσβεστικά όπλα που έχει η κυβέρνηση

Ακρίβεια: Τα πυροσβεστικά όπλα που έχει η κυβέρνηση

Οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν βαρύνει κατά πολύ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο προβληματισμος αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού η βασική ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια

Με “όπλο” τις καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις της οικονομίας, σε έσοδα και ανάπτυξη, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να σβήσει τις φωτιές της ακρίβειας, με κύρια στόχευση τους ευάλωτους. Τα πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως η εφάπαξ ενίσχυση για το σούπερ μάρκετ (food pass), ξανά μπαίνουν στο τραπέζι, με ορόσημο εφαρμογής το προεκλογικό 2023.

Στην εκπνοή του έτους, η κυβέρνηση αρχίζει να μετράει εκ νέου τις δημοσιονομικές  δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις και ήδη έχει υπολογίσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ για το 2023, το οποίο αποτελεί εφεδρεία για την παροχή μέτρων στήριξης και παροχών.

Οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν βαρύνει κατά πολύ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο προβληματισμος αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού η βασική ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια.  Κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Μόνο τον Οκτώβριο, σε σχέση με πέρυσι, τα βασικά είδη κατέγραφαν άνοδο άνω του 14%-20%.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα  οικονομικά περιθώρια για το 2023 προς το τέλος του έτους. Εκεί θα μπει το δίλημμα, είτε να “φάει” η κυβέρνηση από το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και να το μοιάσει τον Δεκέμβριο ή και να κάνει περισσότερα το 2023.

Τα σενάρια για το 2022 και 2023

Τα σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται την εφάπαξ καταβολή ποσού κοντά 100-150 ευρώ, συνοδευόμενο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως της πορείας των τιμών και θα εφαρμοστεί από το 2023. Πιο πιθανό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση (όπως όλα τα στοχευμένα μέτρα) και ενδεχομένως να αφορά τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού. Το εν λόγω μέτρο είχε μπει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προ μηνών.

 Πιθανότερο σενάριο είναι τα φετινά μέτρα να είναι πολύ μετρημένα και να προβεί το Μέγαρο Μαξίμου σε υλοποίηση των νέων παρεμβάσεων το 2023.  Το οικονομικό επιτελείο έχει κατεύθυνση να μοιράσει στην κοινωνία, στα ευάλωτα, νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη,  τα όποια φετινά περιθώρια, τα οποία φαίνεται να δημιουργεί η μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2022 και τα αυξημένα ( λόγω πληθωρισμού και τουρισμού) κρατικά έσοδα κατά 5 δισ. Ευρώ

Επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ

Πέραν των μέτρων  μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν, σε βάθος χρόνου, τα σενάρια για εφάπαξ βοηθήματα. Από την κυβέρνηση εχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη παρεμβασεων στα τέλη του έτους, που θα αφορούν κυρίως τα καύσιμα και γενικώς συγκράτηση του πληθωρισμού.  Ο πονοκεφαλος της κυβέρνησης είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη νοικοκυριού και στα καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα καλείται να βρεις πόρους χωρίς να βαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Επίσης, κοντά στα Χριστούγεννα εξάλλου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ που αφορά πάνω από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.

Παρότι η διάταξη για την επιταγή ακρίβειας στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31/12, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζεται ότι θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024