Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισημερινή Γουινέα: Ο μακροβιότερος ηγέτης όλων των εποχών ξανά υποψήφιος πρόεδρος

Ισημερινή Γουινέα: Ο μακροβιότερος ηγέτης όλων των εποχών ξανά υποψήφιος πρόεδρος

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ παραμένει πρόεδρος εδώ και 43 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979.

Ο αυταρχικός ηγέτης που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στην εξουσία ελπίζει την Κυριακή να ανανεώσει τη θητεία του στο μικροσκοπικό αφρικανικό κράτος της Ισημερινής Γουινέας.

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ παραμένει πρόεδρος εδώ και 43 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανέτρεψε τον θείο του Φρανσίσκο Μααίας Νγκουέμα το 1979.

Η χώρα τυπικά επανήλθε στη δημοκρατία το 1982, έκτοτε όμως το κόμμα του Ομπιάνγκ διατηρεί σχεδόν όλες τις θέσεις στο κοινοβούλιο και το σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα, κάτι που σημαίνει ότι η Ισημερινή Γουινέα είναι ουσιαστικά νομότυπη δικτατορία.

«Ό,τι σπέρνεις θερίζεις» σχολίασε για τις εκλογές ο 80χρονος Ομπιάνγκ, ο οποίος συνήθως εξασφαλίζει πάνω από το 90% των ψήφων, σχολιάζει το Reuters.

«Είμαι σίγουρος ότι η νίκη ανήκει στο PDGE» είπε, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα του.

Δύο είναι οι υποψήφιοι που τόλμησαν να σταθούν απέναντι στον Ομπιάνγκ στην αναμέτρηση της Κυριακής: Ο Μπουεναβεντούρα Μονσούι Ασούμου, χαμένος των προηγούμενων πέντε εκλογών, και ο Αντρές Εσόνο Όντο, μέλος της αντιπολίτευσης που κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος.

«Πρόκειται για απάτη» είπε για τις εκλογές ο Εσόνο Όντο, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στα δικαστήρια.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε χωρίς παρατυπίες στην πρωτεύουσα Μαλάμπο, όμως το κόμμα του Εσόνο Όμπο έχει πειστήρια για αξιωματούχους που ψήφισαν στο όνομα άλλων πολιτών ή τους πίεσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο.

«Το κλείσιμο των συνόρων και η παρενόχληση και σύλληψη υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στήνουν το σκηνικό για παράταση της 43χρονης θητείας του Ομπιάνγκ» σχολίασε η Μάγια Μπόβκομ, αναλύτρια της εταιρείας Verisk Maplecroft.

Ανησυχία για καταστολή των αντιφρονούντων εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ζήτησαν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ομπιάνγκ επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές κατά αρκετούς μήνες ώστε να διεξαχθούν μαζί τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές και να εξοικονομηθούν πόροι εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα των εσόδων της Ισημερινής Γουινέας, η οποία είναι μέλος του OPEC. Όμως η παραγωγή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στα 93.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου 160.000 το 2015, καθώς τα κοιτάσματα στερεύουν.

Περίπου 400.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη χώρα των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκτός από νέο πρόεδρο θα εκλέξουν δημάρχους, 100 βουλευτές για την κάτω βουλή και 55 από τους 70 γερουσιαστές της χώρας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024