Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο και στην πορεία

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο και στην πορεία

Με στεφάνια και λουλούδια στα χέρια πολίτες κάθε ηλικίες τίμησαν τους αγωνιστές του 1973. Πλήθος κόσμου στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Μικροεντάσεις μεταξύ διαδηλωτών - αστυνομίας

Κόκκινα γαρύφαλλα, στεφάνια, παιδικές ζωγραφιές και συγκίνηση. Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν στο ιστορικό κτήριο στην οδό Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973 και να συμμετέχουν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Σε μια συννεφιασμένη Αθήνα οι δρόμοι γέμισαν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, στον φασισμό, αιτήματα για καλύτερη ζωή, υγεία, παιδεία με το σύνθημα το «Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» να επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Ο κόσμος κρατά το Πολυτεχνείο ζωντανό

Η πόρτα που έλιωσε το τανκ και το μνημείο για τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους σκεπάστηκαν από λουλούδια, και αυτό είναι αποστομωτική απάντηση σε όσους ακόμη αμφισβητούν τον ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην ανατροπή της Χούντας ή προσπαθούν να υποβιβάσουν τον αγώνα των φοιτητών ή φτάνουν μέχρι το σημείο – παραποιώντας ντοκουμέντα- να αμφισβητούν την ύπαρξη νεκρών.

Πολίτες κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές και ηλικιωμένοι εναπόθεσαν ένα γαρύφαλλο στο σημείο και τίμησαν τους νέους που πριν από 49 χρόνια αψήφησαν τον τρόμο και την καταστολή, όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της Χούντας και με το αίμα τους έγραψαν ιστορία.

«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της ήταν φοιτητής και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα.

Η Μυρτώ, μαθήτρια του δημοτικού είχε μιλήσει στην τάξη της με τους συμμαθητές της για το Πολυτεχνείο. «Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο» είπε.

Οι πύλες του κτηρίου έκλεισαν στις 13:00, για την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών, κατά την οποία γίνεται η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγηθεί το προσκλητήριο των νεκρών.

Λίγο μετά τις 15:00 ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με το μπλοκ της ΠΑΣΠ να μεταφέρει την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, φωνάζοντας ταυτόχρονα διάφορα συνθήματα για την ιστορική 17η Νοεμβρίου του 1973.

Μικροεντάσεις

Η μαζικότητα της πορείας εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και την αποφυγή επεισοδίων, με όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις να μην βρίσκουν προς το παρόν πρόσφορο έδαφος.

Δύο μολότοφ στην οδό Δραγατσανίου στην κάτω πλευρά της Πλατείας Κλαυθμώνος όπου ήταν σταθμευμένο όχημα της αστυνομίας, χωρίς να προκληθούν ωστόσο ζημιές ή τραυματισμοί. Από την πλευρά της η αστυνομία απάντησε με κρότου λάμψης.

Διαπληκτισμοί σημειώθηκαν και μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών που και αυτά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων περιορίστηκαν σε σπρωξίματα με τις ασπίδες και φωνές.

Η παρουσία της Αστυνομίας είναι πολύ ισχυρή, με ελικόπτερο της Αστυνομίας να πετάει πάνω από την πορεία «φωτίζοντας» τα πρόσωπα των διαδηλωτών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024