Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια ύφεση το 2023 «βλέπει» η Βarclays

Παγκόσμια ύφεση το 2023 «βλέπει» η Βarclays

Ο τραπεζικός κολοσσός αναμένει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023

Σε μείωση των προβλέψεων τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, προχώρησαν οι οικονομολόγοι της Barclays καθώς θεωρούν απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο υψηλός πληθωρισμός.

Με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να παραμένει στο κάδρο, η τράπεζα αναμένει το επόμενο έτος να είναι ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε επίσης: H EKT αναζητά προσανατολισμό σε ένα δύσκολο τοπίο

Το 2022 θα φαντάζει εξαιρετικό

Οι αναλυτές προβλέπουν παγκόσμια ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο για 2,2%.

Με εξαίρεση την αγορά κατοικίας, που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα, τα υπόλοιπα τμήματα της οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει το επόμενο έτος.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν κυριεύσει τους επενδυτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ολοένα και συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ενεργειακή κρίση και η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό covid αποτελούν τα τρία σημαντικότερα «αγκάθια» για την οικονομία.

Η Barclays αναμένει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με την ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη να ξεκινά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Για τις ΗΠΑ, η Barclays προβλέπει μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΠΟΕ

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala προειδοποίησε την Τετάρτη ότι αρκετές μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο να διολισθήσουν σε ύφεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων και η άνοδος του πληθωρισμού θολώνει τις παγκόσμιες προοπτικές.

«Φυσικά, ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός για τις αναδυόμενες αγορές και τις φτωχές χώρες, που χρειάζονται εξωτερική ζήτηση από τα ανεπτυγμένα κράτη για να ανακάμψουν», δήλωσε η Iweala στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024