Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί λόγω της σχέσης του με τη Βάγκνερ

Βρετανία: Αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί λόγω της σχέσης του με τη Βάγκνερ

Η Βρετανία αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί και επιρρίπτει την ευθύνη γι' αυτήν την απόφαση στη στρατιωτική χούντα και τη συνεργασία της με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την εσπευσμένη απόσυρση των περίπου 300 στρατιωτικών του που είναι ανεπτυγμένοι στο Μαλί (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από unmultimedia.org), με το Λονδίνο να επικαλείται κυρίως την καταφυγή του στρατιωτικού καθεστώτος της αφρικανικής χώρας στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

«Νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν»

«Το απόσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει» την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ «νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν», είπε ο υφυπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος εκφράστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δείτε ακόμα – Μάλι: Zητά εξηγήσεις από την Ισπανία επειδή «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο» αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα

Η «πλήρης ευθύνη» για αυτό «ανήκει στην Μπαμακό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σχέση της στρατιωτικής χούντας στην εξουσία στο Μαλί από το 2020 με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, η οποία θρυλείται πως συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο.

«Η εταιρική σχέση της κυβέρνησης του Μαλί με τον όμιλο Βάγκνερ είναι αντιπαραγωγική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Η βρετανική κυβέρνηση «δεν μπορεί να αναπτύσσει τον στρατό (της) για να εγγυάται την ασφάλεια όταν η οικοδέσποινα χώρα δεν έχει τη βούληση να συνεργαστεί μαζί μας για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και ασφάλεια», επέμεινε ο κ. Χίπι.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Οι περίπου τριακόσιοι βρετανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες στο Μαλί από τα τέλη του 2020, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η οποία σχηματίστηκε το 2013 (MINUSMA). Η εντολή της τελευταίας προβλέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ, το οποίο αιματοκυλίζει η δράση τζιχαντιστών.

Η δέσμευση του Λονδίνου θεωρητικά επρόκειτο να διαρκέσει τρία χρόνια, όμως, εξαιτίας της αύξησης της αστάθειας στο Μαλί, η κυβέρνηση του ΗΒ αποφάσισε να επισπεύσει την απόσυρση της δύναμής του, που αναμένεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Η Γαλλία, η χώρα που πρωτοστάτησε στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, ιδίως με την αποστολή Μπαρχάν, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της, ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο την απόσυρση των δυνάμεών τους.

Οι τελευταίοι γάλλοι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Μαλί το καλοκαίρι, έπειτα από εμπλοκή που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς του Μαλί και τους εταίρους του, ειδικά τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση τους τελευταίους μήνες.

Αφού έσπρωξε προς την έξοδο την άλλοτε σύμμαχό της Γαλλία, η στρατιωτική χούντα επιτέθηκε επανειλημμένα φραστικά εναντίον της MINUSMA, η εντολή της οποίας ανανεώθηκε τον Ιούνιο για έναν χρόνο.

Δεν εγκαταλείπει την περιοχή

Η προσεχής αποχώρηση των βρετανών στρατιωτικών δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει τη δέσμευσή του στην περιοχή, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Αμυνας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να εξετάσουμε επιλογές για την αναδιάταξη των δυνάμεών μας στο πλευρό της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων εταίρων που μοιράζονται τις αξίες μας», εξήγησε ο κ. Χίπι.

Παράγοντες της περιοχής αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Γκάνα για να συντονίσουν την αντίδρασή τους στην αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ακρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της βίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τη δέσμευσή του στο Μαλί και στο Σαχέλ» μέσω της «βοήθειας» που προσφέρει για ανθρωπιστικούς σκοπούς, για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο κ. Χίπι.

Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις στρατευμάτων των δυτικών κρατών έχουν εγείρει φόβους σε διπλωματικούς κύκλους πως η βία θα κλιμακωθεί, οι τζιχαντιστές θα ενισχυθούν και η περιφέρεια θα αποσταθεροποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024