Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουζμπεκιστάν: Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της «βόρειας Κύπρου»

Ουζμπεκιστάν: Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της «βόρειας Κύπρου»

Δεν υπογράφηκε χωριστή απόφαση για τη «βόρεια Κύπρο», κατά την 9η συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών αυτής της χώρας.

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Βλαντίμιρ Νόροφ (στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, από How Hwee Young via AP) μετά την απόφαση της 9ης συνάντησης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να του παραχωρήσουν το καθεστώς παρατηρητή.

Δεν υπογράφηκε χωριστή απόφαση

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: Οργή για την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια Ερντογάν να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Οπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Νόροφ, μιλώντας για τις αποφάσεις της συνάντησης είπε ότι ως αποτέλεσμα της συνόδου δεν υπογράφηκε χωριστή απόφαση για τη «βόρεια Κύπρο».

«Το Ουζμπεκιστάν τηρεί αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ιδίως όσον αφορά την κρατική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους» τόνισε.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αναφέρεται πως το ψευδοκράτος έχει πάρει το καθεστώς του παρατηρητή.

Για έντονες επιθέσεις κάνει λόγο ο Τατάρ

Δεν μπορεί να εμποδιστεί η αναβάθμιση του καθεστώτος, στον δρόμο προς την αναγνώριση της «τδβκ», δήλωσε από πλευράς του ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε γραπτή δήλωσή τους αναφέρθηκε σε έντονες επιθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων μετά την απόφαση στην 9η συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δώσει το καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος.

Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που ξεκίνησαν από το 1968 δεν έχουν φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της ανένδοτης στάσης του διδύμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων.

«Μπροστά σε αυτήν την αμετάβλητη στάση του διδύμου Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων, καταθέσαμε μια πρόταση λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο χωριστών, κυρίαρχων, ισότιμων κρατών που θα ωφελούσαν την Κύπρο και την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτήν την πρόταση και η απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι ένα πρώτο βήμα στη νέα εποχή που σηματοδότησε η έκκληση του τούρκου προέδρου από τη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Νέο καθεστώς»

Για πρώτη φορά έγινε δεκτό ως μέλος παρατηρητής σε διεθνή οργανισμό με το «συνταγματικό» του όνομα, είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία στο νέο μονοπάτι και η «τδβκ» έχει αποκτήσει νέο καθεστώς.

Το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων, ισχυρίστηκε, μη μπορώντας να χωνέψει αυτήν την επιτυχία και κρύβοντας τις πραγματικότητες στο Κυπριακό, άρχισε μια νέα εκστρατεία ενάντια στην Τουρκία και το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις ελληνοκυπρίων πολιτικών και κυρίων του ΥΠΕΞ και του έλληνα ΥΠΕΞ αποδεικνύουν γι’ ακόμη μια φορά ότι «είναι ενάντια στο κυρίαρχο, ισότιμο διεθνές καθεστώς μας».

«Η έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να σταματήσει να κυνηγάει ακατόρθωτα όνειρα και να προσεγγίσει θετικά την πρότασή μας για λύση με βάση την ύπαρξη δύο χωριστών, κυρίαρχων, ισότιμων κρατών που θα ωφελήσουν την Κύπρο και την περιοχή», κατέληξε.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΕΕ στην απόφαση στο Ουζμπεκιστάν, ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για μονόπλευρη στάση της Ενωσης που βρίσκεται μακριά από τις ίδιες τις αρχές της.

«Ανησύχησε η ΕΕ»

Σε άλλη γραπτή δήλωσή του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι φάνηκε πως η ΕΕ ανησύχησε από τις εξελίξεις και η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν είναι σαφής ένδειξη της μεροληπτικής στάσης της ΕΕ στο Κυπριακό για άλλη μια φορά.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ αδίκως έκανε μέλος την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παίρνει θάρρος και δύναμη από αυτό και το χρησιμοποιεί ως απειλή συνεχίζοντας την «αδιάλλακτη στάση της».

Οπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει υπόψη το αίτημα κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων, ενός ξεχωριστού «λαού» στην Κύπρο, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας των λαών, η οποία έχει σημαντική θέση μεταξύ των βασικών αρχών της ΕΕ και να ενεργεί ανάλογα, κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: philenews.com

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024