Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή

Εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή

Αποτρέπεται, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, η συντριπτική νίκη στην οποία ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς οι Δημοκρατικοί δείχνουν τελικά να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, πιθανώς μέσω επαναληπτικής εκλογής στη Τζόρτζια

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να αποκομίζουν μεν ορισμένα κέρδη αλλά να μην επιβεβαιώνεται το «κόκκινο κύμα» που είχαν προβλέψει τις προηγούμενες ημέρες οι δημοσκοπήσεις.

Οι Δημοκρατικοί πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο οι ισορροπίες παραμένουν ιδιαίτερα ρευστές και παραμένει ασαφές ποιο κόμμα θα κερδίσει τελικώς τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ στα χέρια των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να περνά η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν 48 έδρες και οι Δημοκρατικοί επίσης 48 σε σύνολο 100 εδρών.

Οι πολιτείες των οποίων τα αποτελέσματα για τη Γερουσία δεν έχουν οριστικοποιηθεί είναι η Αριζόνα (προβάδισμα Δημοκρατικών), η Νεβάδα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών), η Αλάσκα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών) και η Τζόρτζια (προβάδισμα Δημοκρατικών).

Επαναληπτικός γύρος;

Όπως όλα δείχνουν, ο έλεγχος της Γερουσίας μπορεί να κριθεί και πάλι στη Τζόρτζια, εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς η αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ μπορεί να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο πάνω το 99% των ψήφων, ο Γουόρνοκ προηγείται οριακά έναντι του Γουόκερ (περί τις 18.000 ψήφους) ενός πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, δεν έχει φτάσει ακόμη το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

Εκλογικός αξιωματούχος στην πολιτεία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «είναι ασφαλές να πούμε» ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, από τη στιγμή που το 2% των ψήφων πήγε σε τρίτο υποψήφιο.

Σε περίπτωση που οι εκλογικές αναμετρήσεις προχωρήσουν ως έχει, τότε οι θέσεις στη Γερουσία θα μοιραστούν 49-50 για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς αντίστοιχα, με την Τζόρτζια να αποφασίσει το μέλλον της Γερουσίας στον πιθανό δεύτερο γύρο. Εάν υπάρξει κάποια αλλαγή και ο Γουόρνοκ εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, η «πίτα» της Γερουσίας θα μοιραστεί εξ ημισείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 51 έδρες για τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς σε ισορροπία 50-50 υπερτερεί το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, με ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Προβάδισμα Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή

Ο αγώνας για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι σκληρός, από κομητεία σε κομητεία, με τους Δημοκρατικούς να εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε μετριοπαθή αστικά κέντρα από τη Βιρτζίνια μέχρι το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ.

Η βουλευτής Ελέιν Λούρια, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην επιτροπή της Βουλής για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη Δημοκρατική βουλευτής που έχασε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική περιφέρεια της Βουλής. Πολλές από τις περιφέρειες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον έλεγχο του Σώματος δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.

Συνολικά μέχρι στιγμής, βάσει των προβλέψεων των αμερικανικών ΜΜΕ, έχουν «κλειδώσει» 201 έδρες στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικάνους και 182 για τους Δημοκρατικούς, ενώ 50 μένουν ακόμη να διευκρινιστούν καθώς τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση προς το παρόν.

Σημειώνεται πως απαιτούνται 218 έδρες για τον έλεγχο της Βουλής.

«Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν πάει καλύτερα του αναμενομένου» δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με εμφανή ανακούφιση, η πιθανότατα απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, στα 82 της χρόνια.

Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε

Οι Ρεπουμπλικάνοι παραδέχτηκαν ότι το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν ήρθε. «Σίγουρα όχι ένα ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι δεδομένο» παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο NBC ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ.

«Το κόκκινο κύμα δεν ήρθε» έγραψε στο Twitter η ηττημένη Ρεπουμπλικανή Μάιρα Φλόρες.

Για εβδομάδες, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών προβλεπόταν ότι θα κυριαρχήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πικραμένοι για την κατάσταση της οικονομίας. Οι ηγέτες του κόμματος δήλωναν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ανοιχτά για πρόωρη ανακοίνωση μιας προεδρικής υποψηφιότητας το 2024, με την ελπίδα να αξιοποιήσει την αναμενόμενη δυναμική.

Ορισμένες όμως από τις εκλογικές αναμετρήσεις που οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν να κερδίσουν πήγαν στα χέρια των Δημοκρατικών.

Σε μια σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς, ο Τζον Φέτερμαν, κέρδισε την κούρσα της Πενσιλβάνια για μια θέση στη Γερουσία, νικώντας τον διάσημο τούρκο τηλεοπτικό γιατρό Μεχμέτ Οζ, επιλογή την οποία στήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024