Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας λογαριασμός στο Instagram εστιάζει στους στιλάτους ηλικιωμένους πολίτες ανά τον κόσμο

Ένας λογαριασμός στο Instagram εστιάζει στους στιλάτους ηλικιωμένους πολίτες ανά τον κόσμο

Είναι κουλ, είναι φευγάτοι, είναι αστείοι, είναι γεμάτοι ζωή και δεν το βάζουν με τίποτα κάτω. Ο λογαρισμός @gramparents έχει και Ελλάδα μέσα, φυσικά.

Τι βλέπει μια διεισδυτική ματιά στους δρόμους του Μανχάταν αν εστιάσει στο στάιλινγκ: Καπέλο Kangol bucket, φούτερ New Balance, κλασικό μπερέ, vintage Louis Vuitton τσάντα σαββατοκύριακου, κασκόλ Burberry και κομψά μπαστούνια για περπάτημα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά υπέροχα από όλο τον πλανήτη θα βρει κανείς σε ένα λογαριασμό για τρελό χάζεμα με δημιουργό τον Kyle Kivijärv με έδρα τη Νέα Υόρκη και το εύστοχο όνομα @gramparents, ο οποίος καταγράφει τους καλύτερα ντυμένους ηλικιωμένους πολίτες των πόλεων αλλά και τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του κάθε τόπου, αυτούς που εάν για παράδειγμα δεις τυχαία στον δρόμο θα γυρίσεις το κεφάλι σου ή ακόμα καλύτερα θα τους ζητήσεις να τους φωτογραφίσεις για να τους ανεβάσεις στο δικό σου το προφίλ στο ίνσταγκραμ.

View this post on Instagram

A post shared by @gramparents

Έχοντας βρεθεί να δημοσιεύει πολυάριθμες φωτογραφίες καλοντυμένων ηλικιωμένων πολιτών στον προσωπικό του λογαριασμό IG, ο Kivijärvi αποφάσισε να δημιουργήσει το @gramparents το καλοκαίρι του 2016. Το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης αποτελούσε ανέκαθεν έναν μοναδικό προορισμό για να παρακολουθήσει κανείς μερικές από τις καλύτερες στιγμές street style, και ορισμένα σημεία συγκεκριμένα, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, έχουν γίνει δημοφιλείς προορισμοί για τους μοντέρνους ηλικιωμένους. «Πολλοί άνθρωποι που χαρακτηρίζονται έτσι φαίνεται να λατρεύουν την πρεμιέρα μιας νέας παράστασης στο Met και ντύνονται για αυτό! Εργαζόμουν για λίγο καιρό σε ένα γηροκομείο και περνούσα πολύ χρόνο με τους ηλικιωμένους εκεί. Αισθάνομαι πολύ άνετα να τους κάνω παρέα και να μιλάω μαζί τους και απολαμβάνω πολύ την παρέα τους».

View this post on Instagram

A post shared by @gramparents

Για τον Kivijärvi, το να εντοπίζει θέματα στη Νέα Υόρκη είναι μια εμπειρία 50/50, όπου εστιάζει στα καλά ντυμένα άτομα και τις τυχαίες συναντήσεις. Ωστόσο, το @gramparents έχει πλέον ανοίξει για υποβολές από ένα ευρύτερο κοινό: «Ο κόσμος λατρεύει να συμμετέχει και να στέλνει φωτογραφίες τυχαίων ηλικιωμένων περαστικών ή ακόμη και φωτογραφίες των δικών του παππούδων και γιαγιάδων. Μου αρέσει να τις βλέπω να έρχονται από όλο τον κόσμο».

View this post on Instagram

A post shared by @gramparents


Η διεθνής απήχηση της σελίδας αποδίδεται καλύτερα στην ειλικρινή προσέγγιση του Kivijärvi να απαθανατίζει τα θέματά του στον φακό: «Λατρεύω τη φυσική στάση και την ενέργεια κάποιου που απλώς περνάει τη μέρα του – όταν κάποιος ξέρει ότι τον φωτογραφίζεις, δημιουργείται μια αστεία αφύσικη στιγμή και δεν ξέρει τι να κάνει ή πώς να καθίσει ή να σταθεί. Συνήθως καταλήγω να τραβάω πολλές φωτογραφίες ενός ατόμου, μερικές φορές ακολουθώντας το για τη λήψη μέχρι να την έχω. Έχω ζητήσει από μερικούς ανθρώπους όμως να ποζάρουν».

«Οι τάσεις συνήθως ξεθωριάζουν και αλλάζουν» σχολιάζει ο Kivijärvi. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ηλικιωμένους ανθρώπους δεν έχουν χρόνο για τάσεις και ζουν αρκετά καιρό ώστε να γνωρίζουν τι λειτουργεί και τι εξυπηρετεί έναν σκοπό. Σε αντίθεση με τις νεότερες γενιές που αναζητούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι ή αντικείμενο που είναι τάση, οι ηλικιωμένοι συνήθως ακολουθούν το σενάριο και, αν τους ρωτήσετε, δεν είναι κάτι που πραγματικά σκέφτονται. Απολαμβάνουν τα πουλιά που σφυρίζουν στα δέντρα, ή ένα σταυρόλεξο στη σημερινή εφημερίδα, ή την παρέα των φίλων για ένα παιχνίδι με χαρτιά στο πάρκο».

View this post on Instagram

A post shared by @gramparents

Συχνά συνδυάζοντας vintage αξεσουάρ, όπως πλακέ καπέλα, τιράντες και σάλια, έμπιστα κοσμήματα της ντουλάπας, όπως καμηλό παλτό και καπιτονέ μπουφάν Barbour, και την πρακτική ευκολία των New Balances και των Nikes, οι ηλικιωμένοι του @gramparents φαίνεται να ανατρέπουν τα στερεότυπα της «γηριατρικής μόδας», συχνά χωρίς πρόθεση.

Για τον Kivijärvi, εκτός από το να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο στο street style, το έργο προχωράει παραπέρα από την απλή καταγραφή των μοντέρνων παππούδων σε όλο τον κόσμο: «Ελπίζω ότι δίνει στο κοινό μου την ευκαιρία να σκεφτεί λίγο περισσότερο γι’ αυτούς τους ανθρώπους και να τους αναγνωρίσει ως μέρος του κόσμου στον οποίο ζούμε και να μην τους ξεχάσει. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς, έχουν πολλές καταπληκτικές ιστορίες να διηγηθούν. Το @gramparents εστιάζει σίγουρα στην εμφάνιση και τη μόδα αυτών των υπέροχων ανθρώπων, αλλά το πιο σημαντικό, νομίζω ότι η πρόθεσή του είναι να μας βοηθήσει να θυμηθούμε ότι μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα στη ζωή και να το κάνουμε για πολύ καιρό».

View this post on Instagram

A post shared by @gramparents

*Με στοιχεία από το dazeddigital.com

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024