Η ΕΕ καταδικάζει την εκτόξευση νέων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα
Η ΕΕ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν και δεν θα της δώσουν ποτέ το καθεστώς κράτους που έχει πυρηνικά όπλα»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη σημαντική αύξηση των «παράνομων» εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε μια «αποφασιστική και ενιαία απάντηση» σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ.
Άνευ προηγουμένου αριθμός πυραύλων
Η ΕΕ θεωρεί τον «άνευ προηγουμένου» αριθμό πυραύλων που εκτοξεύθηκαν, εκ των οποίων ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος και βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, ως μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
- Διαβάστε επίσης Νότια Κορέα: Πολεμικό το κλίμα με την Βόρεια Κορέα – Μαχητικά αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων για να εμποδιστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αποκτήσει υλικό, γνώσεις και χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των παράνομων εξοπλιστικών προγραμμάτων της», προστίθεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο άνευ προηγουμένου αριθμός βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα το 2022 αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική απεικόνιση των προθέσεών της να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων.
Σοβαρή απειλή
«Αυτό θέτει σοβαρή απειλή για όλες τις χώρες και υπονομεύει την περιφερειακή και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΕ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν και δεν θα της δώσουν ποτέ το καθεστώς κράτους που έχει πυρηνικά όπλα» σύμφωνα με τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, «ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό καθεστώς ως προς το θέμα αυτό».
Η ΕΕ κάλεσε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές της ενέργειες, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναλάβει τον διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές». Η ΕΕ τόνισε επίσης την «πλήρη αλληλεγγύη» της προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λάρισα: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 47χρονος κρεοπώλης για διακίνηση ναρκωτικών
- Ρευματοκλοπές: Στα 450 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος – Στα 60 ευρώ η επιβάρυνση ανά λογαριασμό
- Το ερώτημα που έχει διχάσει τους σταρ του Χόλιγουντ – Είναι ή δεν είναι το Die Hard χριστουγεννιάτικη ταινία;
- Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιά: Ευρύ φάσμα δράσεων εστιάζοντας στις ευρωπαϊκές αξίες
- Οι αμοιβές των μάνατζερ εκτοξεύονται
- Καρυστιανού: Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ δεν έγινε μόνο για τον εκφοβισμό αλλά για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σωματείου Ναυτικών Γονέων ΑμεΑ
- Αγρότες: Με τα τρακτέρ τους οδεύουν για τις σήραγγες των Τεμπών – Θα τις κλείσουν για 5 ώρες μόνο για τα φορτηγά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 22.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/chris-leggat-2iOqib5eLE8-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442