Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Eva»: Σε συναγερμό (και) η Αττική για την επέλαση της κακοκαιρίας

«Eva»: Σε συναγερμό (και) η Αττική για την επέλαση της κακοκαιρίας

Το μίνι καλοκαίρι που επιφύλασσε ο Νοέμβριος τις προηγούμενες ημέρες φτάνει στο τέλος του, αφού η κακοκαιρία με την ονομασία «EVA» που βρίσκεται προ των πυλών έχει σημάνει συναγερμό με ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται στο πόδι

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από τη Βόρεια Ιταλία προς τα νοτιοανατολικά, αναμένεται να προκαλέσει το ισχυρό κύμα της κακοκαιρίας «EVA» στη χώρα μας κατά το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα (7/11), σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, και σε συνέχεια της επικαιροποίησης του νέου έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, το Σάββατο έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η κακοκαιρία «EVA» φοβίζει τους μετεωρολόγους – Δείτε τις επικίνδυνες περιοχές

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο 12ωρο της Κυριακής τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο 12ωρο της Κυριακής θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Όσον αφορά στον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο και Κατηγορίας 4 την Κυριακή, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες.

Ο χάρτης του meteo

Περιφέρεια Αττικής: Θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ενόψει της επερχόμενη κακοκαιρίας.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της, η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει:

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022). Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους και  θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις εντολές του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας «EVA».

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής έχει διενεργήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους και καθαρισμούς, τόσο των ρεμάτων όσο και των φρεατίων υδροσυλλογής στις περιοχές του δικτύου αρμοδιότητάς της, και βρίσκεται σε επιφυλακή.

Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕΑΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της περιοχής για την προστασία και την αποφυγή των συνεπειών από πιθανή επικείμενη καταστροφή και βρίσκονται σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς για την έγκαιρη λήψη μέτρων πρόληψης και συντονισμού.

Τέλος, όλοι οι πολίτες προτρέπονται να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα αλλά και να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα και πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμα, συνιστάται η αποφυγή διαμονής σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους κυρίως σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024