Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ξηρασία θερίζει τους απειλούμενους ελέφαντες της Κένυας

Η ξηρασία θερίζει τους απειλούμενους ελέφαντες της Κένυας

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, η ανομβρία έχει επηρεάσει συνολικά 14 είδη ζώων.

Τουλάχιστον 205 απειλούμενοι ελέφαντες, καθώς και εκατοντάδες άλλα ζώα, πέθαναν από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο στην Κένυα, όπου η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών έχει εξαφανίσει τη βλάστηση και τους νερόλακκους.

«Η ξηρασία προκαλεί απώλειες άγριας ζωής […] λόγω εξάντλησης των τροφικών πόρων και έλλειψης νερού» δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Τουτρισμού Πανίνα Μαλόνζα.

Αν και η Κένυα άρχισε να δέχεται σποραδικές, ισχνές βροχές, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις των επόμενων μηνών θα κυμανθούν κάτω από τα κανονικά επίπεδα, κάτι που εγείρει φόβους για περισσότερες απώλειες.

Διαβάστε επίσης: Από το κράτος στη μαύρη αγορά – Το μεγάλο σκάνδαλο του ελεφαντόδοντου

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, η ανομβρία έχει επηρεάσει συνολικά 14 είδη ζώων. Εκτός από τους νεκρούς ελέφαντες έχουν επίσης πεθάνει 512 γκνου (είδος βοοειδούς), 381 ζέβρες, 12 καμηλοπαρδάλεις και 51 βούβαλοι.

Αρκετοί θάνατοι αναφέρθηκαν στα εθνικά πάρκα, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την Κένυα, όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10% της οικονομίας και απασχολεί 2 εκατομμύρια εργαζομένους.

Στην Κένυα έχουν καταγραφεί φέτος και 49 θάνατοι σπάνιων ζεβρών του Γκρέβυ ((Equus grevyi), είδος που θεωρείται «ευάλωτο». Σύμφωνα με την οργάνωση Grevy’s Zebra Trust, οι απώλειες ξεπερνούν το 2% του συνολικού πληθυσμού.

Ο πραγματικός απολογισμός δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος, σημείωσε το υπουργείο Τουρισμού, καθώς κάποια νεκρά ζώα δεν αποκλείεται να φαγώθηκαν από σαρκοφάγα και πρωματοφάγα είδη.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει στην Αίγυπτο η COP27, η νέα σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα των αποζημιώσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν καταστροφές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Στην Κένυα ζει ο απειλούμενος αφρικανικός ελέφαντας (Loxodonta africana), ένα από τα δύο είδη ελέφαντα που ζουν στην Αφρική.

Το δεύτερο είδος, ο δασόβιος αφρικανικός ελέφαντας (Loxodonta cyclotis), ο οποίος ζει στην Δυτική Αφρική και τη λεκάνη του Κογκό και αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι λαθροθήρες που σκοτώνουν τα ζώα για τους χαυλιόδοντές τους παραμένουν η σημαντικότερη απειλή.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024