Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σολτς προς Δυτικά Βαλκάνια: Καιρός να υπερβείτε τις διενέξεις

Σολτς προς Δυτικά Βαλκάνια: Καιρός να υπερβείτε τις διενέξεις

Οι διενέξεις ανακόπτουν την πορεία των Βαλκανικών χωρών προς την Ευρώπη σημειώνει ο Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «να υπερβούν τις περιφερειακές διενέξεις» προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωσή τους στην ενωμένη Ευρώπη θα είναι «προς το συμφέρον όλων μας», ειδικά υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι έξι χώρες «ανήκουν στο ελεύθερο και δημοκρατικό τμήμα της Ευρώπης (…) η σταθερότητα και η ευημερία της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κάτι ανεξάρτητο από την σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης συνολικά», τόνισε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώθηκε σήμερα στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης από Βερολίνο: Δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό δηλώσεων με την Τουρκία – Τι είπε για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Στη διάρκεια της Συνόδου, οι έξι χώρες υπέγραψαν τρεις συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων και των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τίτλων, τις οποίες ο γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε ως αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων δύο ετών.

Διενέξεις που διαρκούν

Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, επισήμανε μάλιστα κατ΄επανάληψη ότι «είναι καιρός να υπερβείτε τις περιφερειακές διενέξεις που διαρκούν υπερβολικά πολύ καιρό – διενέξεις οι οποίες σας διχάζουν και ανακόπτουν την πορεία των χωρών σας προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξομάλυνσης. «Ας το κάνουμε λοιπόν», είπε χαρακτηριστικά και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί γερμανο-γαλλικού σχεδίου για την διευθέτηση της διαφοράς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τόνισε από την πλευρά του ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου» και κάλεσε τις ηγεσίες των δύο πλευρών «να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση», την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο για το Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο».

Συνάντηση Μπορέλ – Κούρτι

Πριν από τη Σύνοδο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ είχε συνάντηση με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό  Άλμπιν Κούρτι. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μπορέλ καταδίκασε ως απαράδεκτες «διχαστικές ενέργειες, όπως ο εμπρησμός αυτοκινήτων» και κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν τις συμφωνίες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Από την πλευρά του και ο κ. Κούρτι καταδίκασε τα πρόσφατα περιστατικά σε βάρος Σέρβων στα βόρεια του Κοσόβου, περιγράφοντάς τα ως «εγκλήματα που πρέπει να τιμωρηθούν από όλους».

Από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στη Σύνοδο, ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την περιοχή, για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ο Έντι Ράμα  ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα περιοδεία στην περιοχή, τονίζοντας ότι «έφερε μαζί της όχι μόνο ωραία λόγια, αλλά και αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη». Αναφερόμενος δε στον ρόλο του Βερολίνου, έκανε λόγο για «σκληρή προσπάθεια» του καγκελάριου προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή των τριών συμφωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024