Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαχρέιν: Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη θρησκευτική ελευθερία και την κατάργηση της θανατικής ποινής

Μπαχρέιν: Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη θρησκευτική ελευθερία και την κατάργηση της θανατικής ποινής

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

Το ζήτημα της κατάργησης της θανατικής ποινής έθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την έναρξη της επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική αντιπολίτευση κατηγορεί τη σουνιτική μοναρχία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οικογένειες θανατοποινιτών είχαν απευθυνθεί στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζητώντας τη βοήθειά του.

Η επίσκεψη, μόλις η δεύτερη ενός πάπα στην Αραβική Χερσόνησο, αποσκοπεί στη βελτίωση των δεσμών του Βατικανού με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Για το Σύνταγμα του Μπαχρέιν

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα του Μπαχρέιν, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, να δίδονται ίσες ευκαιρίες σε κάθε κοινωνική ομάδα, να μην υπάρχουν διακρίσεις και να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Σκέφτομαι αρχικά το δικαίωμα στη ζωή… Είναι αναγκαία η διασφάλιση αυτού του δικαιώματος ακόμη και για όσους τιμωρούνται, των οποίων η ζωή δεν πρέπει να αφαιρείται», δήλωσε ο ποντίφικας.

Διαβεβαιώνοντας πως στο Μπαχρέιν προστατεύεται η θρησκευτική ελευθερία, ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα τόνισε πως επιδιώκει να ενισχύσει «τον κοινό μας σκοπό για έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η ανεκτικότητα και θα διαφυλάσσεται η ειρήνη».

Αποχώρησε με αναπηρικό καροτσάκι

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο παλάτι Σαχίρ, ο 85χρονος πάπας – που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα – αποχώρησε με αναπηρικό καροτσάκι. Σηκώθηκε για έναν εναγκαλισμό με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, προτού επιβιβαστεί σε ένα λευκό Fiat 500 με πινακίδα του Βατικανού.

Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Μπαχρέιν έφερε στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ της σουνιτικής κυβέρνησης και της σιιτικής αντιπολίτευσης, η οποία οδήγησε σε ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην «Αραβική Άνοιξη» του 2011, που κατεστάλησαν με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Χιλιάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές φυλακίστηκαν στο Μπαχρέιν μετά την εξέγερση.

Ο Σαΐντ Άχμεντ Αλουαντάει, εξόριστος ακτιβιστής που ηγείται του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Μπαχρέιν, επαίνεσε την «ιστορική» ομιλία του πάπα Φραγκίσκου και προέτρεψε τον βασιλιά Χαμάντ να απελευθερώσει όσους «φυλακίστηκαν αδίκως, ώστε η χώρα να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της ύστερα από πολλά χρόνια βίας και καταπίεσης».

Οικογένειες θανατοποινιτών στο Μπαχρέιν είχαν απευθύνει έκκληση στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να μιλήσει για την κατάργηση της θανατικής ποινής και να υπερασπιστεί τους πολιτικούς κρατούμενους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο βασίλειο.

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στο Μπαχρέιν περιλαμβάνει ομιλία σε διαθρησκειακό φόρουμ, συνομιλίες με τον βασιλιά Χαμάντ και συνάντηση με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024