Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο ομάδες απολύτως διαφορετικές

Δύο ομάδες απολύτως διαφορετικές

Ποτέ οι δυο ομάδες δεν ήταν τόσο διαφορετικές. Το ντέρμπι ήδη άρχισε.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μια εβδομάδα πριν απ’ τη μεταξύ τους αναμέτρηση στη Λεωφόρο πέτυχαν δυο εύκολες νίκες στη δέκατη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο πρωτοπόρος κέρδισε στον Βόλο με 5-1 και ο πρωταθλητής επικράτησε της Λαμίας με 2-0. Οι δυο τους είχαν το μυαλό τους στο πώς και θα κερδίσουν κι όχι στο μεταξύ τους ντέρμπι. Ο ΠΑΟ δεν φρέναρε στον Βόλο κι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο δείχνοντας πολύ συγκεντρωμένος από την αρχή. Τίποτα από τα δυο δεν τους συμβαίνει πολύ συχνά.

Δέκατη

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τη μεγαλύτερη σε εύρος εφετινή νίκη του που είναι η δέκατη συνεχόμενη από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, γεγονός που αποτελεί για τους Πράσινους ιστορικό ρεκόρ. Οποιος πίστευε πως ο Βόλος θα μπορούσε να φρενάρει τον Παναθηναϊκό μπροστά σε 17 χιλιάδες οπαδούς του που στη συντριπτική τους πλειονότητα ταξίδεψαν από την Αθήνα για να υποστηρίξουν την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απλά δεν ξέρει από ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός που έχει φέτος μια αναμφίβολα αρκετά καλή ομάδα δεν υπήρχε πιθανότητα να πετάξει βαθμούς μπροστά σε ένα τέτοιο πλήθος: θα ήταν σαν να πρόδιδε τον κόσμο του – το κίνητρό του γιγαντώθηκε. Ο μέχρι πρότινος τρίτος στη βαθμολογία Βόλος είναι μια ομάδα που παίζει καλύτερα επίθεση από άμυνα: στο γήπεδό του είχε πετάξει βαθμούς με τον Αστέρα και τον ΟΦΗ και λίγες ημέρες πριν είχε δεινοπαθήσει να κερδίσει τον Λεβαδειακό.

Μια τέτοια ομάδα, επιθετική και συνηθισμένη να παίζει πολύ με την μπάλα, ήταν δεδομένο πως αν δεχόταν πρώτη γκολ θα άφηνε χώρους στον ΠΑΟ προσπαθώντας να τον πιέσει, περίπου όπως έκανε ο Αρης στο ματς με την ΑΕΚ στο «Βικελίδης» όταν και έχασε με 0-2: τα δυο ματς μοιάζουν. Η διαφορά έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του ΠΑΟ που είναι μεγαλύτερη από αυτή της ΑΕΚ. Οταν ο Παλάσιος έκανε το 2-0 η μόνη ερώτηση ήταν στα πόσα γκολ θα σταματούσε ο ΠΑΟ: έβαλε πέντε. Και πάει στο ντέρμπι της Λεωφόρου ως φαβορί.

Λογικό

Ακούω διάφορα για τον Παναθηναϊκό. Οτι έχει τύχη, ότι οι 10 νίκες σε 10 ματς οφείλονται στο ότι έπαιξε πολλά ματς εντός έδρας, ότι οι λύσεις του δεν είναι πολλές και θα έχει πρόβλημα όταν το πρόγραμμα σκληρύνει κ.λπ. κ.λπ.

Κανείς δεν κέρδισε το πρωτάθλημα τη δέκατη αγωνιστική. Αλλά αν ο ΠΑΟ δεν φρενάρει κανείς δεν έχει πιθανότητες να τον φτάσει: το πράγμα είναι απλό. Δεν είναι ότι κάνουν τόσο κακό πρωτάθλημα οι διώκτες του. Είναι ότι ο ίδιος τρέχει ένα σερί που δεν θα μπορούσε για διαφορετικούς λόγους να έχει καμία άλλη ομάδα. Ο ΠΑΟ ήταν εξ αρχής πιο έτοιμος από τον Ολυμπιακό που άλλαξε πολύ και δεν είχε ευρωπαϊκά ματς.

Ηταν πιο δεμένος ως ομάδα από την ΑΕΚ που κι αυτή ξεκίνησε τη σεζόν με νέο προπονητή και παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο από τον ΠΑΟΚ, τον Αρη κ.λπ. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα σταματήσει ο ΠΑΟ και το λέω με βάση τα προηγούμενα. Τέσσερα χρόνια πριν ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα πρωτάθλημα αήττητος και την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ένα με μια ήττα την τελευταία κι αδιάφορη βαθμολογικά αγωνιστική των play off.

Στα δυο επόμενα χρόνια ο Ολυμπιακός που κέρδισε τον τίτλο τη μια σεζόν τελείωσε αήττητος την κανονική περίοδο και την επόμενη (την περσινή δηλαδή) έκανε μια ήττα από τον Αρη την τελευταία αγωνιστική. Ο ΠΑΟ δεν κάνει κάτι πέρα από τη λογική: κάνει ό,τι πρέπει να κάνει μια ομάδα που στην Ελλάδα θέλει να κερδίσει το πρωτάθλημα. Για το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν παραδοξότητες τύπου Βόλου, που είναι μια ομάδα χωρίς οπαδούς, δεν φταίει ο πρωτοπόρος.

Θαύμα

Ενθουσιασμένος ο καλός Γιοβάνοβιτς για τη νίκη της ομάδας του είπε πως εύχεται και στις άλλες ομάδες να ζήσουν ένα ματς όπως αυτό, δηλαδή με τόσους οπαδούς στο πλευρό τους σε ένα ματς εκτός έδρας.

Ο ΠΑΟΚ το έχει ήδη ζήσει τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα: ο Αχιλλέας Μπέος είχε δώσει και τότε πάνω από 7 χιλιάδες εισιτήρια στους φιλοξενούμενους. Η ΑΕΚ πιθανότατα θα το ζήσει φέτος: από την όρεξη των οπαδών της να πάνε στον Βόλο εξαρτάται.

Στον Ολυμπιακό δύσκολα ο δήμαρχος θα δώσει εισιτήρια. Οπως και να ‘χει όλα αυτά είναι ένα μάλλον αποκλειστικό ελληνικό φαινόμενο και δεν συνιστούν κάποιου είδους κανονικότητας: κανονικό θα ήταν η ομάδα Βόλος να έχει τους οπαδούς της, αυτοί να γέμιζαν το γήπεδο, ο φιλοξενούμενος να έπαιρνε τα προβλεπόμενα εισιτήρια κ.λπ. Το να πάνε 15 χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟ στον Βόλο, ενώ δεν τους επιτρέπεται να πάνε π.χ. στο Περιστέρι είναι ένα ακόμα ελληνικό θαύμα από τα πολλά…

Θαύματα

Στη νίκη του Ολυμπιακού με τη Λαμία αντιθέτως δεν υπήρχαν θαύματα. Ο Χάμες Ροντρίγκες έδειξε την κλάση του στο πρώτο γκολ (η καλοζυγισμένη κεφαλιά του ήταν ένα τελείωμα φάσης που το 99% των ποδοσφαιριστών που παίζουν στην Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορούσε να το κάνει με τα πόδια), ενώ στο δεύτερο γκολ είδαμε την ταχύτητα και την εκτελεστική δεινότητα του Μπακαμπού. Στο μεταξύ ο Μίτσελ ξεκίνησε βασικό τον Σαμασέκου (είναι ο 41ος που παίζει βασικός από το ξεκίνημα της σεζόν) κι έδωσε κι ένα γεμάτο μισάωρο στον Μαρσέλο που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη θέση του, δηλαδή ως αριστερό μπακ. Ο Βραζιλιάνος αναζητά έκρηξη και ταχύτητα: ο Μίτσελ πάντως δείχνει ότι ασχολείται πολύ μαζί του.

Πονούσε

Ο Ισπανός ήταν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για προβλήματα τραυματισμών, που δεν έχουν τέλος. Ο Μπιέλ βγήκε από το γήπεδο πονώντας κι ο Βαλμπουενά τελείωσε το ματς μένοντας στο γήπεδο χωρίς να συμμετέχει αφού πονούσε και δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες αλλαγές. Ο Μίτσελ έκανε την πρώτη στο δεκάλεπτο αντικαθιστώντας τον Μπα που έφυγε για τα αποδυτήρια υποβασταζόμενος: ήταν εμφανώς ανήσυχος γιατί κλήθηκε στην Εθνική Σενεγάλης ενόψει του Μουντιάλ και θέλει να παλέψει για μια θέση στην τελική αποστολή.

Αρχισε

Την Κυριακή στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ θα στηριχτεί στην ομαδικότητά του, στο τρέξιμό του, στην αυτοπεποίθηση που του δίνει το σερί του. Ο Ολυμπιακός ψάχνει μια άμυνα ικανή να μη δεχτεί γκολ σε μεγάλο ματς και περιμένει από τις μονάδες του να κάνουν τη διαφορά. Ποτέ οι δυο ομάδες δεν ήταν τόσο διαφορετικές. Το ντέρμπι ήδη άρχισε.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024