Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αθήνα ο Σολτς - Την Πέμπτη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Στην Αθήνα ο Σολτς – Την Πέμπτη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα.

Στη Αθήνα μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Πέμπτη. Νωρίτερα σήμερα, θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί, ενώ στις 12:00 θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και τα εξοπλιστικά.

Διαβάστε επίσης: EE: Μακρόν και Σολτς αποπειρώνται να συνεφέρουν τη γαλλογερμανική μηχανή της Ένωσης

Αναλυτικότερα, για τη γερμανική πλευρά δίνεται μεγάλη σημασία στην ιδιότυπη ανταλλαγή αρμάτων μάχης: 40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ωστόσο δεν θέλει να τα στείλει απευθείας για να μην γίνει «εμπόλεμο μέρος». Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2.

Στο μέτωπο της ενέργειας, υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μεταφορά άλλων πηγών ενέργειας όπως του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Στα ελληνοτουρκικά η γερμανική κυβέρνηση δεν προχωρά σε πολλές δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με την Deutsche Welle τα μηνύματα που στέλνονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, «αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά».

Το προσφυγικό είναι ακόμη ένα θέμα που θα συζητηθεί, εν μέσω καθημερινών πια αναφορών στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά ίσως ζητήσει εξηγήσεις για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle το ταξίδι αυτό βρίσκεται ψηλά και στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό. Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών κλυδωνισμών στην ανατολική Μεσόγειο, με καθημερινές πλέον τις «απειλές» και «μη φιλικές» δηλώσεις -όπως τις χαρακτηρίζει η γερμανική πλευρά- εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, καθίσταται αναγκαία η επιβεβαίωση των αγαστών ελληνογερμανικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι την 28η Οκτωβρίου τα με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder, από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Κατά την επίσκεψή του, ο Γερμανός καγκελάριος θα πραγματοποιήσει και μια βόλτα στην Ακρόπολη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024