Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
EFSA: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μετάδοση βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων

EFSA: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μετάδοση βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων

Κίνδυνος εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών

Η ελαχιστοποίηση της διάρκειας μεταφοράς και ο σχολαστικός καθαρισμός των οχημάτων, του εξοπλισμού και των χώρων όπου φορτώνονται και εκφορτώνονται ζώα είναι μερικά από τα μέτρα, που θεωρούνται αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων, που περιλαμβάνονται στα ευρήματα της επιστημονικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Παράλληλα, η EFSA, αξιολογεί τον κίνδυνο εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής (AMR) μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών, κατά τη μεταφορά μεταξύ εκμεταλλεύσεων ή σε σφαγεία.

Διαβάστε επίσης: EFSA: 15+1 συστάσεις για την ευημερία των εκτρεφόμενων χοίρων

«Παρά τα διαθέσιμα δεδομένα που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια, η μικροβιακή αντοχή παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Frank Verdonck, επικεφαλής της Μονάδας Βιολογικών Κινδύνων και Ζωικής Υγείας και Ευημερίας της EFSA.

Η γνωμοδότηση τονίζει επίσης ότι η κατάλληλη οργάνωση των μεταφορών είναι καίριας σημασίας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μέτρο που βελτιώνει την υγεία, την καλή διαβίωση και τη βιοασφάλεια των ζώων αμέσως πριν και κατά τη μεταφορά είναι πολύ πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης AMR.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου

Η αξιολόγηση προσδιορίζει την παρουσία ανθεκτικών βακτηρίων στα ζώα πριν από τη μεταφορά ως έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη μετάδοση της μικροβιακής αντοχής. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχεδόν σίγουρα συμβάλλουν στη μετάδοση είναι η αυξημένη απελευθέρωση ανθεκτικών βακτηρίων μέσω των κοπράνων, η έκθεση σε άλλα ζώα που φέρουν περισσότερους ή διαφορετικούς τύπους ανθεκτικών βακτηρίων, η ανεπαρκής υγιεινή των οχημάτων και του εξοπλισμού και η διάρκεια της μεταφοράς.

Τα μακρινά ταξίδια που απαιτούν ανάπαυση σε κέντρα συγκέντρωσης και σταθμούς ελέγχου συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους, λόγω συγκεκριμένων παραγόντων όπως οι στενές επαφές με ζώα από διαφορετικές φάρμες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος.

Η ευρύτερη εικόνα: επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Ο αντίκτυπος της αξιολόγησης της EFSA υπερβαίνει την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, επειδή πολλά βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Όταν αυτά τα βακτήρια γίνουν ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, η αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Λείπουν ειδικές επιστημονικές μελέτες για το ζήτημα της εξάπλωσης της AMR μεταξύ των ζώων κατά τη μεταφορά. Η γνωμοδότηση χαρτογραφεί πολλά κενά δεδομένων και προτείνει ορισμένους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η έρευνα.

Η αξιολόγηση ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από συζητήσεις για το θέμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της EFSA.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024