Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Νέο στέλεχος της Όμικρον στην Ευρώπη - Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων

Κοροναϊός: Νέο στέλεχος της Όμικρον στην Ευρώπη – Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων

Το ECDC εκτιμά ότι το νέο στέλεχος του κοροναϊού θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρώπης εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ECDC.

Πρόκειται για το BQ.1, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι η εν λόγω παραλλαγή, όπως και αυτή της BQ1.1, θα γίνουν τα κυρίαρχα στελέχη του κοροναϊού στην Ευρώπη από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Νέο φθινοπωρινό κύμα προβλέπουν οι επιστήμονες – Η φθίνουσα ανοσία και οι νέες παραλλαγές

Αυτό θα συμβάλλει πιθανότατα στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με την επιδημιολογική ενημέρωση που δημοσίευσε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι το BQ.1 έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα, που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, σε σύγκριση με τις παραλλαγές Omicron BA.4/BA.5 που κυκλοφορούν ήδη.

Η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC, δήλωσε ότι «οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού, ιδίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται οι «σκληροί» δείκτες, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ και, φυσικά, οι θάνατοι.

Προτεραιότητα παραμένει πάντα ο εμβολιασμός, σύμφωνα με το ECDC, καθώς και οι πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για τις ομάδες εκείνες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως οι ενήλικες άνω των 60 ετών, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και οι έγκυες γυναίκες.

Πού εντοπίστηκε το νέο στέλεχος

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά της υποπαραλλαγής BQ.1 είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%).

Το ECDC σημειώνει ότι τα σημερινά ποσοστά του στελέχους δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε η παραλλαγή να έχει ήδη επηρεάσει αισθητά την επιδημιολογική κατάσταση στις συγκεκριμένες χώρες.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024