Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του ΑΕΠ εντείνει τις ανησυχίες

Κίνα: Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του ΑΕΠ εντείνει τις ανησυχίες

Η καθυστέρηση προκαλεί εικασίες ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και αποκρύβονται, ώστε να μην επισκιάσουν το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει το Reuters.

Μια απλή ερώτηση πλανιόταν το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω απ’ το Πεκίνο: Θα δημοσιεύονταν την επόμενη μέρα τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας όπως είχε προγραμματιστεί;

Απροσδόκητα, τα κινεζικά τελωνεία δεν δημοσίευσαν τα εμπορικά τους στοιχεία την Παρασκευή. Μέχρι τις 16:00 είναι σαφές ότι η στατιστική υπηρεσία ακολούθησε το παράδειγμά των τελωνείων, η μόνη ένδειξη ήταν μια μικρή προσαρμογή στο χρονοδιάγραμμα των διαδικτυακών δημοσιεύσεων που καθορίστηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη αρχίζει και βλέπει την Κίνα ως αντίπαλο

Μια μέρα αργότερα, δεν υπάρχει ακόμη καμία νύξη για το πότε θα δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα, ούτε κάποια σαφής εξήγηση. Η καθυστέρηση αυτής της συνήθως καλά χορογραφημένης και εκτελούμενης τριμηνιαίας άσκησης είναι μια περιττή παρέκκλιση.

Εικασίες που γεννούν φόβους

Η καθυστέρηση προκαλεί εικασίες ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και αποκρύβονται, ώστε να μην επισκιάσουν το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή και το οποίο συγκαλείται δύο φορές τη δεκαετία.

Ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και πληθώρα πόρων έχουν διατεθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας και για να πετύχουν μηδενικά κρούσματα Covid-19 για το Συνέδριο. Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας ενίσχυσαν επίσης την παρέμβασή τους για να στηρίξουν το γουάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία των στόχων του ΑΕΠ φέτος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι επενδυτές πιθανώς να έχουν συνυπολογίσει ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούν για την πιθανότητα αυτό να είναι το δεύτερο χειρότερο, όσον αφορά την ανάπτυξη, έτος για την Κίνα από το 1976. Αυτή η αποτίμηση περιλαμβάνει τις προσδοκίες ότι η παραγωγή θα είχε ανακάμψει από την ασθενή ανάπτυξη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε 3,4 % στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Ο περασμένος μήνας είχε επίσης μια ευχάριστη έκπληξη στο μέτωπο της τόνωσης: ο νέος τραπεζικός δανεισμός σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα καθοδήγησε περισσότερη πιστωτική στήριξη.

Η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο, ήγειρε την άβολη αίσθηση ότι η πολιτική είναι πάνω από όλα. Η Κίνα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι «μαγειρεύει» τα επίσημα στοιχεία και μια τέτοια πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με τον σχεδιασμό σαμποτάρει την προσπάθεια της ίδιας της κυβέρνησης να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων και να καταπολεμήσει τις ψευδείς αναφορές. Τελικά, η έλλειψη επικοινωνίας, ή η απροθυμία επικοινωνίας, βλάπτει περισσότερο την εμπιστοσύνη απ’ ότι τα δυσάρεστα νούμερα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024