Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπουρο: Παραδοσιακά ανταμώματα για το άναμμα της «καζανιάς»

Τσίπουρο: Παραδοσιακά ανταμώματα για το άναμμα της «καζανιάς»

Ξεκινά η παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου

Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγή, των ζημιών που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις αλλά και τις αλλαγες του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι αμβυκούχοι (διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί) αμπελουργοί των Σερρών μένουν πιστοί στην παράδοση, δίνοντας ραντεβού για το άναμα του καζανιού για την απόσταξη του τσίπουρου.

Για μία ακόμη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και τα τέλη του μήνα, οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί των Σερρών, προχωρούν στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου.

Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο: Πήρε ΦΕΚ η αύξηση του χρόνου της «καζανιάς»

Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών ν. Σερρών είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά «να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας».

Σε ότι αφορά τις δυσκολίες της χρονιάς, ο Σύλλογος Αμβυκούχων επισημαίνει ότι φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (καυσίμων και πρώτων υλών), της ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος το νομό, αλλά και του νέου θεσμικού πλαισίου, που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης όπως και λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι) και διαμορφώθηκε  στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Παράλληλα, αναφέρεται και στην ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η ονομασία του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και όπως τονίζει αυτή είναι μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια».

Την ίδια στιγμή, στα θετικά της χρονιάς, ο Σύλλογς αναφέρει  ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο).  Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ενώ τονίζουν ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο».

Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:

  • Δήμος Αμφίπολης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Εμ. Παππά Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Νέας Ζίχνης Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Σερρών Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Σιντικής Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024