Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η πινακίδα του «STOP» είναι διαφορετική από τις άλλες;

Γιατί η πινακίδα του «STOP» είναι διαφορετική από τις άλλες;

Η παραβίαση του STOP επιφέρει πολύ μεγάλο πρόστιμο

Οι πινακίδες STOP απαντώνται σε πάρα πολλές διασταυρώσεις των δρόμων και λογίζονται ως οι σημαντικότερες πινακίδες οδικής σήμανσης μιας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η πινακίδα STOP «χρωστά» τη δημιουργία της στον Harry Jackson, ένα αρχιφύλακα από το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο οποίος το 1915 εκτελούσε χρέη τροχονόμου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης.

Αγανακτισμένος από τη σχεδόν ανύπαρκτη ορατότητα στις διασταυρώσεις και τη μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Πήρε ένα ορθογώνιο κομμάτι κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες, δίνοντάς του ευδιάκριτο σχήμα και αφού έγραψε STOP στο κέντρο του, το τοποθέτησε στον δρόμο. Πανευτυχής, ο Harry Jackson διαπίστωσε γρήγορα ότι η πινακίδα είχε συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των ατυχημάτων.

Ένα χρόνο αργότερα, οι πινακίδες STOP υιοθετήθηκαν και από το Μίσιγκαν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να… φυτρώνουν σε πολλούς δρόμους του κόσμου, επισείοντας την προσοχή των οδηγών.

Γιατί είναι οκτάγωνη;

Σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου έχει καθιερωθεί το οκταγωνικό σχήμα των πινακίδων STOP, διότι θα πρέπει να διαφέρουν από όλες τις υπόλοιπες πινακίδες οδικής σήμανσης, μαγνητίζοντας το βλέμμα των οδηγών.

Παράλληλα, το σχήμα της βοηθά την πινακίδα να γίνεται διακριτή όχι μόνο από τους τους οδηγούς που τη συναντάνε και υποχρεούνται να διακόψουν πορεία, αλλά και από τους υπόλοιπους οδηγούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πινακίδα STOP επιβάλλει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος στη θέση της πινακίδας και τη μη εκ νέου εκκίνηση, μέχρις ότου βεβαιωθεί ο οδηγός ότι μπορεί να το πράξει δίχως κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για τον Κ.Ο.Κ, η παραβίαση του STOP θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές παραβάσεις και επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές.

Για τους παραβάτες προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 700 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης, αλλά και οι πινακίδες του οχήματος για 20 ημέρες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024