newspaper
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
«Πόλεμος κατά των ναρκωτικών»: Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται «στο ίδιο μήκος κύματος» με την Κολομβία

«Πόλεμος κατά των ναρκωτικών»: Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται «στο ίδιο μήκος κύματος» με την Κολομβία

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στην υφήλιο και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη αγορά του ναρκωτικού αυτού στον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας πρόβαλαν χθες την ενότητά τους ως προς τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, μάστιγας για τις δύο χώρες, παρά τις αποκλίσεις των προσεγγίσεων στην Ουάσινγκτον και στην Μπογοτά, όπου ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, χαρακτηρίζει «αποτυχία» το εγχείρημα και καλεί να υιοθετηθεί νέα διεθνής προσέγγιση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που έφθασε χθες στην Μπογοτά στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πέτρο στο παλάτι Κάσα Ναρίνιο κι εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Κολομβίας να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την ολιστική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Πέτρο», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις διαπιστώνουν «πολλά σημεία σύγκλισης».

«Συνολική προσέγγιση»

«Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της τάξης και σε ό,τι αφορά αυτή την πιο συνολική προσέγγιση», επέμεινε, ενώ ο πρόεδρος Πέτρο από την πλευρά του επανέλαβε πως θεωρεί χρεοκοπημένη την «πολιτική της καταστολής» που εφαρμοζόταν ως τώρα και τάχθηκε υπέρ πιο «συνολικής» προσέγγισης, με άξονα την αγροτική μεταρρύθμιση.

Το πρόγραμμα αγοράς εύφορων γαιών και αναδιανομής τους εκτιμάται ότι θα κοστίσει «7 ως 14 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

«Η ειρήνη (…) θα έχει θετικό αντίκτυπο εάν διεξαγάγουμε με διαφορετικό τρόπο τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών», συνέχισε ο κολομβιανός πρόεδρος, που σκοπεύει να μην διώκονται μικροί καλλιεργητές, αλλά να μπουν στο στόχαστρο διακινητές που «δεν φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν όπλα στα χέρια» στις ζούγκλες της Κολομβίας, αλλά ζουν με κάθε άνεση «στην Μπογοτά, στη Μεδεγίν, στη Νέα Υόρκη ή στη Μαδρίτη».

Κάλεσε ακόμη τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στο πεδίο των πληροφοριών και στη φύλαξη των θαλάσσιων ζωνών γύρω από την Κολομβία.

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο

Η Μπογοτά χαρακτηρίζεται παραδοσιακός, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην ήπειρο και αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν κατ’ ιδίαν για «πολύ παραγωγικές» ανταλλαγές τους τελευταίους μήνες με την κυβέρνηση του νέου προέδρου Πέτρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κολομβία έπειτα από έναν χρόνο, επαναβεβαίωσε χθες πως η Κολομβία θεωρείται πάντα «εταίρος ζωτικής σημασίας» για την Ουάσινγκτον.

Οι κ.κ. Πέτρο και Μπλίνκεν συζήτησαν σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους τη «στήριξη» της διαδικασίας «ειρήνης και συμφιλίωσης» στη χώρα όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη επί δεκαετίες, τον αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης, αυτόν εναντίον της κλιματικής κρίσης.

«Να συνεργαζόμαστε»

Η Ουάσινγκτον έχει εξάλλου επαινέσει επανειλημμένα την πολιτική υποδοχής μεταναστών από τη Βενεζουέλα που εφάρμοσε η απελθούσα δεξιά κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία για το ποιο ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε στις συνομιλίες. Ο πρόεδρος Πέτρο δεν παύει να τονίζει «την αποτυχία του παράλογου πολέμου κατά των ναρκωτικών», όπως έπραξε και στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, ο Γουστάβο Πέτρο επανέλαβε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρούν την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που κατ’ αυτή υποστηρίζουν «την τρομοκρατία», κάτι που θεωρεί «αδικία» που άρχισε επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχει διορθωθεί. «Αυτό είναι αδικία που αν και κατά τη γνώμη μου δεν εξαρτάται από εμάς πρέπει να διορθωθεί», επέμεινε.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μέρη φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις αποκλίσεις στις προσεγγίσεις τους, όπως στη νέα πολιτική για τις εκδόσεις κατηγορούμενων που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Πέτρο.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας πρόβαλαν χθες την ενότητά τους ως προς τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών,

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως οι εκδόσεις είναι μέρος «των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας» για την αντιμετώπιση των narcos, πάντως σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ και η Κολομβία θα «συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Πώς συνδέονται

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στην υφήλιο και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη αγορά του ναρκωτικού αυτού στον κόσμο.

Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε το μνημείο Fragmentos («Θραύσματα») που ανεγέρθηκε για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η περιοδεία του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Λατινική Αμερική έχει φόντο τις επικρίσεις που δέχεται ενίοτε η Ουάσινγκτον για το ότι παραμελεί τους εταίρους της στην περιφέρεια, καθώς τελευταία είναι αφοσιωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δίνει προτεραιότητα στην Ασία, όπου θέλει να περιορίσει την επέκταση της ισχύος της Κίνας.

Έπειτα από την Μπογοτά, ο κ. Μπλίνκεν θα ταξιδέψει αύριο Τετάρτη στο Σαντιάγο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον 36χρονο κεντροαριστερό πρόεδρο της Χιλής, τον Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο.

Μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρίσκεται στη Λίμα, κυρίως για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), αλλά και να συναντήσει τον πρόεδρο του Περού, τον Πέδρο Καστίγιο, αντιμέτωπο αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο και κάτι με αλλεπάλληλες έρευνες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος, που ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους, εκλεγμένος με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέει πως έχουν πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Εξουδετερώθηκαν 30 βόμβες στο Ιράν - Χειροπέδες σε 28 άτομα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στο Ιράν, ενώ υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν 30 βόμβες που ήταν προγραμματισμένες να εκραγούν ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023