Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αζέρικο άρθρο: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της Αρμενίας

Αζέρικο άρθρο: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της Αρμενίας

Η Ελλάδα που προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία, σε συνεργασία με την Ινδία, εμπλέκεται στις υποθέσεις του Νότιου Καυκάσου, και αγωνίζεται για τη σωτηρία της Αρμενίας, επικαλούμενη την παρέμβαση του «τουρκικού παράγοντα» στην περιοχή, αναφέρει σε άρθρο της ιστοσελίδα του Αζερμπαϊτζάν.

Η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση, λόγω της πολιτικής της Αθήνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, έχουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, γράφει η «Haqqin» (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω) του Αζερμπαϊτζάν σε άρθρο της με τίτλο: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της σωτηρίας της Αρμενίας».

«Στρατιωτική απειλή»

Και όταν η Αγκυρα προειδοποίησε επίσημα την Αθήνα για το απαράδεκτο της συγκέντρωσης όπλων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, η Ελλάδα επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν μια μεγάλη στρατιωτική μονάδα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στις ακτές της Μεσογείου, το οποίο η Τουρκία είχε ήδη χαρακτηρίσει ως «στρατιωτική απειλή».

Δείτε ακόμα – Τούρκος αναλυτής: Η Τουρκία κάπου θα κάνει κάτι, θα χτυπήσει κάπου – Διπλωματικά δεν θα πάρουμε τίποτα


Η αμερικανική «Ταξιαρχία του Διαβόλου» μπήκε στην Αλεξανδρούπολη (λεζάντα και φωτογραφία από το αζέρικο δημοσίευμα, στο οποίο η Αλεξανδρούπολη αποκαλείται τουρκικά «Δεδέαγατς»)

Ενώ η στρατιωτικοπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζει να κλιμακώνεται, η Αθήνα ενισχύει την αντιτουρκική ατζέντα στον Νότιο Καύκασο, όπου από τη μια χτίζουν στρατηγική συμμαχία με την Αρμενία και από την άλλη ενίσχυση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ινδία, η οποία έχει αρχίσει να υποδηλώνει την παρουσία της στην περιοχή μέσω της προμήθειας όπλων στην Αρμενία.

Η επίσκεψη Δένδια στο Γερεβάν

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε το Γερεβάν πριν λίγες ημέρες και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Αρμενία, εν μέσω πρόσφατων συνοριακών συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την πρόσφατη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της ΕΕ για την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας υποστηρίχθηκε πλήρως από τους εταίρους.


Ο Δένδιας εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στο Γερεβάν εν μέσω αντιπαράθεσης με την Τουρκία (λεζάντα και φωτογραφία από το αζέρικο δημοσίευμα)

«Φυσικά, ταυτόχρονα, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε το αποτρεπτικό δυναμικό της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Οπως έχω ήδη δηλώσει στην Αρμενία, όπου βρισκόμουν πριν λίγες μέρες, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Και αυτό δεν είναι ρητορική – η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μάς επιτρέπει να το δηλώσουμε με σταθερή σιγουριά. Ελπίζουμε βέβαια ότι τα πράγματα δεν θα έρθουν σε άμεση ένοπλη αντιπαράθεση. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις επιλογές».

Η σχέση με την Ινδία

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον ινδό ομόλογό του Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

«Αυτή ήταν η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο Νίκος Δένδιας. «Και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα χτίζει μια στρατηγική σχέση με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο σε πληθυσμό, με μια χώρα που αναμένεται να γίνει μια από τις τρεις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες, με ένα κράτος του οποίου οι απόψεις, ειδικά για το διεθνές και το ναυτικό δίκαιο, είναι το ίδιο με το δικό μας», συμπλήρωσε.


Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Στο παιχνίδι και η Ινδία (λεζάντα και φωτογραφία από το αζέρικο δημοσίευμα)

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψή του στην Αρμενία, ο Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα ανησυχεί για τις διεργασίες που γίνονται στον Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απτή αποστασιοποίηση της Ρωσίας από τα προβλήματα της περιοχής προκαλεί μια νέα πηγή έντασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Εννοώ την ένταση, που μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για την Αρμενία», ξεκαθάρισε τη σκέψη του ο Νίκος Δένδιας.

Ο «τουρκικός παράγοντας»

«Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν διαδοχικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε απόκλιση από το διεθνές δίκαιο θα έχει άμεσες συνέπειες. Σκοπεύω να θίξω αυτά τα ζητήματα στις επαφές μου με ευρωπαίους και αμερικανούς συνομιλητές».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ινδία, όπως και η Ελλάδα, δικαιολογούν τη δραστηριότητά τους στον Νότιο Καύκασο, επικαλούμενες τον λεγόμενο «τουρκικό παράγοντα».

Το γεγονός ότι η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πούλησε όπλα στην Αρμενία μετά τον πόλεμο των 44 ημερών δικαιολογείται από το επίσημο Δελχί με την ενίσχυση της συμμαχίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν, η οποία κατέληξε σε συμφωνία βάσει της οποίας η Ινδία θα πουλήσει στην Αρμενία σύγχρονα όπλα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Pinaka.

Πηγή: haqqin.az, echedoros-a.gr

Sports in

ΕΠΟ σε Άρη και Παναθηναϊκό: «Τελικός στο Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο;»

Η ΕΠΟ ενημέρωσε Παναθηναϊκό και Άρη για τις εξελίξεις και τους κάλεσε να αποφασίσουν τι θέλουν. Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024