Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: «Έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να απελευθερωθούμε από την ρωσική εξάρτηση» λέει η πρόεδρος της ΕΕ

Βουλγαρία: «Έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να απελευθερωθούμε από την ρωσική εξάρτηση» λέει η πρόεδρος της ΕΕ

«Αυτός ο αγωγός αλλάζει τα δεδομένα για τη Βουλγαρία και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε η Ούρσουλά Φον ντελ Λάιεν

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας βρίσκεται στο τραπέζι για πάνω από δέκα χρόνια.

Οι αναφορές στον Πούτιν

«Ξεκίνησε το 2009, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Βουλγαρία επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. «Χρειάστηκε πολλή αποφασιστικότητα για να φτάσουμε στον στόχο», τόνισε, ευχαριστώντας τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη συμβολή και την αποφασιστικότητα τους για την υλοποίηση του έργου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε το έργο από την πρώτη κιόλας μέρα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας πως η οικονομική στήριξη ανήλθε στα 250 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τη Βουλγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η βαλκανική αυτή χώρα προμηθευόταν το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία προτού ο Πούτιν αποφασίσει να ξεκινήσει, όπως τόνισε, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης.

«Αυτός ο αγωγός αλλάζει τα δεδομένα για τη Βουλγαρία και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και αυτό σημαίνει ελευθερία από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, πρόσθεσε και προς επίρρωσιν αυτού, επισήμανε ότι ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, γεγονός που χαρακτήρισε «σπουδαία νέα σε πολύ δύσκολες στιγμές».

Διαβάστε επίσης: IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ» – Gazprom

«Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά τον προηγούμενο μήνα. Το πρώτο βήμα ήταν η διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες αξιόπιστες προμήθειες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαριστώντας στο πλαίσιο αυτό τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά και άλλους που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία»

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμη σημαντικά βήματα που ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας για ενίσχυση των αποθεμάτων και οι «τεράστιες επενδύσεις» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και σε άλλους τομείς των ΑΠΕ.

«Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», τόνισε με έμφαση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη καμπή. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και απαιτεί από την Ευρώπη μια κοινή απάντηση που να επιτρέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για οικογένειες και επιχειρήσεις».

Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν «αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να τον πετύχουμε» και σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει «σημαντικά βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των θεμελίων των οικονομιών μας και ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς μας.

«Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό. Είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα να περιορίσουμε τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας που αποδυναμώνουν την οικονομία μας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024