Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιστορία επιστρέφει

Η Ιστορία επιστρέφει

Ομάδες - θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως η Βίρτους Μπολόνια και η Παρτιζάν Βελιγραδίου επανακάμπτουν στην Ευρωλίγκα, ενώ θα λάμψουν διά της απουσίας τους οι ρωσικοί σύλλογοι

Για πρώτη φορά από καταβολής της η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση θα διεξαχθεί φέτος χωρίς την παρουσία ρωσικών ομάδων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε εξ αυτού του λόγου η Δύση στη Ρωσία, υποχρέωσαν την Ευρωλίγκα να στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είναι μέτοχος της διοργανώτριας εταιρείας και δεν είχε λείψει ποτέ από το 2001 και μετά. Ούτε λόγος φυσικά για τις Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης και Ούνιξ Καζάν, που έπαιξαν πέρυσι.

Οι θέσεις τους καλύφθηκαν με τρεις wild cards. Οι δύο πήγαν στην Αδριατική Λίγκα. Στον πρωταθλητή Ερυθρό Αστέρα, που έτσι κι αλλιώς αγωνίζεται ανελλιπώς από το 2018 και μετά, και στην Παρτιζάν, που επιστρέφει στη διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια. Μαζί της επιστρέφει και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μοιάζει σαν να κλείνει έναν μεγάλο κύκλο επανακάμπτοντας με την ομάδα, με την οποία κέρδισε τον πρώτο από τους εννέα τίτλους του στην Ευρωλίγκα πριν από 30 χρόνια. Η τρίτη wild card δόθηκε στη Βαλένθια, επειδή είναι ισπανική ομάδα και… μπορεί να την πάρει.

Στην Ευρωλίγκα επιστρέφει και η Βίρτους Μπολόνια. Από τις μεγάλες δυνάμεις στις αρχές του 21ου αιώνα, κατέκτησε μάλιστα τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της νεοσύστατης διοργάνωσης το 2001 (αμέσως μετά το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε μια διοργάνωση που έγινε για μία και μοναδική φορά εκ παραλλήλου με τη Σουπρολίγκα της FIBA), όμως εξαφανίστηκε από το προσκήνιο μετά το 2008. Εμφανίστηκε ξανά τα τελευταία χρόνια και επιχειρεί δυναμική επιστροφή ως κάτοχος του Eurocup. Στη φετινή Ευρωλίγκα μετέχει και η νικήτρια του Eurocup το 2021, Μονακό, καθώς έπαιξε πέρυσι στα πλέι οφ και ανανέωσε το δικαίωμα συμμετοχής της.

Οι πρωταγωνίστριες

Οι υπόλοιπες ομάδες είναι οι γνωστές. Γνωστές είναι και αυτές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Η κάτοχος του τίτλου Εφές έχει όλα τα φόντα να κάνει το repeat, αφού όχι απλώς διατήρησε τον περσινό κορμό της, αλλά μοιάζει να είναι και καλύτερη. Διατήρησε το δίδυμο της επιτυχίας στην περιφέρεια (Μίτσιτς – Λάρκιν), βελτίωσε την ποιότητα των φόργουορντ που διαθέτει με τους Κλάιμπερν και Πολονάρα να είναι πιο φρέσκοι και ποιοτικοί από τους Αντερσον και Σίνγκλετον, ενώ δίπλα στους Ντάνστον – Πλάις κάτω από τα καλάθια πρόσθεσε τον έμπειρο Αντε Ζίζιτς. Αν δεν πάθει καμιά ζημιά την τελευταία στιγμή με τον Μίτσιτς, που λέγεται ότι ακόμα ψάχνει τρόπο να βρει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, η Εφές είναι απολύτως ικανή να το σηκώσει και φέτος.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ αποτελούν ασφαλώς πολύ δυνατούς μνηστήρες. Η Μπάρτσα δείχνει πιο δυνατή από πέρυσι, καθώς το δίδυμο Σατοράνκσι – Βέσελι, που έβαλε στη… μηχανή της, ξέρει να συνεννοείται με κλειστά τα μάτια παίζοντας τόσα χρόνια στην Εθνική Τσεχίας και μοιάζει να είναι πιο αποτελεσματικό από τους Καλάθη και Μπράντον Ντέιβις, που έφυγαν. Τόμπι και Κάλινιτς αποτελούν ασφαλώς σημαντικές προσθήκες, ο Μίροτιτς έμεινε και το μόνο ερώτημα είναι αν ο Σάρας Γιασικεβίτσιους μπορεί φέτος να κουμαντάρει σωστά αυτή την ομάδα των αστέρων δίχως να… τσακωθεί μαζί της, όπως πέρυσι.

Ψυχολογικό αβαντάζ

Η Ρεάλ, πάντως, την κέρδισε στην πρώτη μεταξύ τους μάχη για το ισπανικό Σούπερ Καπ και είναι κι αυτή πανίσχυρη, παρόλο που για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια δεν θα έχει στον πάγκο της τον Πάμπλο Λάσο. Οι δρόμοι του με τη Βασίλισσα χώρισαν μετά το έμφραγμα που υπέστη στο τέλος της περσινής σεζόν και στη θέση του κάθεται πλέον ο Τσους Ματέο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τον περσινό κορμό ενισχυμένο από παίκτες όπως ο Μάριο Χεζόνια, ο Τζάναν Μούσα και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που μετά από μια πενταετία σε ΤΣΣΚΑ και Μιλάνο αποφάσισε να επαναπατριστεί.

Πολύ δυνατή αναμένεται και η Αρμάνι Μιλάνο, που φρέσκαρε την περιφέρειά της με τους Κέβιν Πάνγκος, Μπίλι Μπάρον και Μήτρου-Λονγκ κι έχει μια πολύ δυνατή front line με τους Μπράντον Ντέιβις, Χάινς και Φόιτμαν, αλλά και Μέλι, Ντατόμε και Ντεσόν Τόμας.

Η Φενερμπαχτσέ μετά την περσινή αποτυχία της πήρε για προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη κι αυτός με τη σειρά του έφτιαξε μια πανίσχυρη γραμμή περιφερειακών με τους Ουίλμπεκιν και Καλάθη, που θα αποτελέσουν τη γραμμή πυρός. Οι Μπιέλιτσα και Χέις είναι επίσης δύο ποιοτικές προσθήκες στις θέσεις των φόργουορντ σε μια ομάδα που σίγουρα θα είναι καλύτερη από πέρυσι.

Αξιώσεις εγείρει και η Βίρτους Μπολόνια του Σέρτζιο Σκαριόλο και των Τεόντοσιτς, Μπελινέλι, Χάκετ, ειδικά από τη στιγμή που θα αποθεραπευθεί και θα μπει να παίξει και ο Τόρνικε Σενγκέλια, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η Μακάμπι του Οντεντ Κάτας, που αντικατέστησε τον Ουίλμπεκιν με τον Λορέντσο Μπράουν. Το ίδιο και η Παρτιζάν του Ιωάννη Παπαπέτρου, που με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο κανείς δεν ξέρει τι είναι ικανή να πετύχει.

Σε όλους αυτούς προσθέστε και τον Ολυμπιακό, που είναι καλύτερος από πέρυσι…

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024