Τι αναφέρει το σχόλιο της Oxford Economics

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο έδειξαν ένα νέο ρεκόρ, σε περισσότερα από τριάντα χρόνια δεδομένων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αναφέρει σε σχόλιό της η Oxford Economics, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Από 9,1% ετησίως τον Αύγουστο, ο ονομαστικός πληθωρισμός ανήλθε στο 10%, με την αύξηση του Σεπτεμβρίου να αντανακλά σταθερό κέρδος 1,2% σε μηνιαία βάση. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο ιστορικό υψηλό του 4,8%, από 4,3% τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: Σοκ ακρίβειας – Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Βαρίδι η Γερμανία

Στο σχόλιο αναφέρεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού επιβαρύνεται σημαντικά από την κατάσταση στη Γερμανία, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε σε διψήφιο έδαφος τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στην Ιταλία στο 9,5% από 9,1% τον Αύγουστο. Στον αντίποδα Γαλλία και Ισπανία  κατέγραψαν μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Η Γαλλία με ποσοστό 6,2% διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

«Με την ΕΚΤ να επικεντρώνεται πλήρως στις μετρήσεις του πληθωρισμού επί του παρόντος, πιστεύουμε ότι η σημερινή άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα προκαλέσει μια άλλη επιθετική απάντηση, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου να αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Τα μέλη της ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να ανακουφιστούν από τα σημερινά στοιχεία για την ανεργία που έδειξαν αμετάβλητα ποσοστά στην ευρωζώνη και τη Γερμανία και μια ελαφρά πτώση στην Ιταλία, παρά την επιδείνωση των πραγματικών τάσεων απασχόλησης στην Ιταλία και τη Γερμανία» αναφέρει το σχόλιο.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr