Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία: Ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Σουηδία: Ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Από τους όρους που έθετε η Τουρκία

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία – μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο μαζί με εκείνη της γειτονικής της Φινλανδίας, «επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP).

Οι εξαγωγές όπλων είχαν μπλοκάρει από το 2019

Η Σουηδία είχε μπλοκάρει το 2019 τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και έκτοτε δεν είχε γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή.

Η ISP διευκρινίζει πως ενέκρινε κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο εξαγωγές στρατιωτικού χαρακτήρια προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν «ηλεκτρονικό υλικό», «λογισμικά» και «τεχνική υποστήριξη». Δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές αυτές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024