Ιταλία: Αυξάνονται κατά 59% οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν τα ιταλικά νοικοκυριά εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2021 ενώ αυξάνονται κατά 59% οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Σύμφωνα με την Arera, την Ιταλική Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Δικτύων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το 2022 κατά μέσο όρο, τα ιταλικά νοικοκυριά πρόκειται να ξοδέψουν 1322 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια, έναντι των 632 ευρώ το 2021 (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Max Rossi).
Αύξηση κατά 59%
Με παρέμβασή της, η Arera, απέφυγε τον διπλασιασμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αλλά από την 1η Οκτωβρίου η αύξηση θα αγγίξει το 59% επί των ήδη υψηλών τιμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Δείτε ακόμα – Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για την ενέργεια
«Η Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή, όπως υπογραμμίσθηκε, αποφάσισε να αναβάλει την κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στις τιμές που αρχικά είχαν προβλεφθεί για το περασμένο τρίμηνο, και το πραγματικό κόστος που μέχρι τώρα έχει καταγραφεί», αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Το πλαφόν στην ΕΕ
Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ, ακόμα και φωνές μεταξύ των ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.
Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες ότι «αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».
Το Βερολίνο πάντως υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.
Δείτε περισσότερα – Politico: «Οχι» Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



























































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442