Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος να χτίσει ένα τείχος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, η Μελόνι πρότεινε επανειλημμένα έναν «ναυτικό αποκλεισμό» για να σταματήσει τη ροή ανθρώπων στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο.

Οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη έχουν στραφεί προς την ακροδεξιά.

Στην Ιταλία, το πολιτικό κόμμα Brothers of Italy της Τζόρτζια Μελόνι περιγράφεται στην έκθεση του CNN ως «η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση από τη φασιστική εποχή του Μπενίτο Μουσολίνι».

Αυτή η περιγραφή, επικαλούμενη τον Μουσολίνι, εγείρει το τρομακτικό φάντασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και είναι σημαντικό να εξετάσουμε πού ξεκινά και πού σταματά η σύγκριση.

Η Μελόνι είναι μια 45χρονη μητέρα από τη Ρώμη που ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού, όχι ένας δικτάτορας με στρατιωτική στολή που επιβλέπει ένα φασιστικό καθεστώς.

Είναι έτοιμη να διεκδικήσει τη νίκη, αφού στόχευσε τη μετανάστευση, το αγαπημένο θέμα των λαϊκιστών πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος να χτίσει ένα τείχος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, η Μελόνι πρότεινε επανειλημμένα έναν «ναυτικό αποκλεισμό» για να σταματήσει τη ροή ανθρώπων στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο.

Στη Σουηδία, ένα κόμμα που περιγράφεται ότι έχει «νεοναζιστικές ρίζες» έχει αξιοποιήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα και κέρδισε περισσότερο από το 20% των ψήφων στις εκλογές στις αρχές του μήνα, αρκετό για να του δώσει κάποια επιρροή στη νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται εκεί.

Στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Ιταλίας, οι Brothers of Italy, που συγκέντρωσαν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των ψήφων, θα πάρουν τον έλεγχο της κυβέρνησης ως μέρος ενός δεξιού συνασπισμού με άλλα κόμματα.

Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Ενώ οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη Μελόνι στην Ιταλία είναι ανησυχητικές, το κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο προωθεί πολλά κόμματα και κυβερνήσεις συνασπισμού, παρέχει προστασία.

«Το γεγονός και μόνο ότι έχουν κερδίσει την εξουσία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα δημοκρατικά τους συστήματα έχουν διαλυθεί», ανέφερε στο CNN ο Trygve Olson, πρόεδρος της Viking Strategies, μιας διεθνούς εταιρείας πολιτικού κινδύνου. «Είναι ανησυχητικό. Και λέει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ευρωπαίοι ψηφοφόροι που νιώθουν απελπισμένοι από την άποψη ότι ορισμένες από τις ανησυχίες τους δεν αντιμετωπίζονται από τα παραδοσιακά κόμματα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρηματοδότηση για την Ιταλία εάν οι πολιτικές της Μελόνι παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

«Αν τα πράγματα πάνε άσχημα έχουμε τα εργαλεία», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Ρωτήθηκε για την Ιταλία, αλλά συμπεριέλαβε επίσης την Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου περισσότεροι εδραιωμένοι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν κερδίσει και έχουν διατηρήσει την εξουσία.

Μας θυμίζει κάτι;

To CNN γράφει ότι η πλατφόρμα πολιτικής του Meloni θα αισθάνεται οικεία σε όποιον έχει δώσει προσοχή στην ακροδεξιά ρητορική.

«Αμφισβητεί ανοιχτά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και των αμβλώσεων, στοχεύει να περιορίσει τη μετανάστευση και έχει εμμονή με την ιδέα ότι οι παραδοσιακές αξίες και οι τρόποι ζωής δέχονται επίθεση εξαιτίας των πάντων, από την παγκοσμιοποίηση μέχρι τον γάμο του ίδιου φύλου».

Οι θέσεις των ακροδεξιών πολιτικών είναι παρόμοιες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Rafaela Dancygier, καθηγήτρια πολιτικής και δημοσίων και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον:

  • «Είναι κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας και προτιμούν τη δημοκρατία πιο λαϊκιστικού ή αυταρχικού τύπου».
  • «Τονίζουν πολύ συχνά τον Χριστιανισμό και τη σημασία του χριστιανικού εθνικισμού, καθώς και τον ρόλο της οικογένειας».
  • «Κάνουν ανοιχτή εκστρατεία ενάντια σε αυτό που αποκαλούν ΛΟΑΤΚΙ+ λόμπι».
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr