Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θάνος Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

Θάνος Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

Στα 4 εκατ. οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασαν τα 4 εκατ., ένα στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή.

Επιπλέον, στο σύστημα εντάχθηκαν άλλες 10 ειδικότητες:

-Αιματολόγοι

-Γαστρεντερολόγοι

-Καρδιολόγοι

-Νευρολόγοι

-Ενδοκρινολόγοι – Διαβητολόγοι

-Νεφρολόγοι

-Ρευματολόγοι

-Ογκολόγοι

-Πνευματολόγοι

-Φυσικής ιατρικής – αποκατάστασης

«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε ο υπουργός σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό.

Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Προσωπικός Γιατρός από τον Ιανουάριο του 2023  για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 να λειτουργήσει για τα παιδιά.

Για την πανδημία

Αναφερόμενος στην πανδημία ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι συγκριτικά με πέρυσι οι νοσηλείες φέτος είναι πολύ χαμηλές. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι λιγότερο νοσηρές μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τα αντιικά φάρμακα.

«Παρακολουθούμε και βλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δύο χρόνια τις είχαμε ξεχάσει λόγω πανδημίας. Θα υπάρξει και επόμενο κύμα και αύξηση στις νοσηλείες, όπως γίνεται κάθε χειμώνα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι τρεις κινήσεις για το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων και τη λίστα αναμονής των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

«Υπάρχει πρόβλημα στο Παίδων, δεν μπορούμε να κρύβουμε προβλήματα και να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μάλιστα, στην επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νοσοκομείο έδωσα τα νούμερα, ότι το 2019 2.853 παιδιά περίμεναν να χειρουργηθούν. Μέσα στην πανδημία και την πίεση των αναισθησιολόγων το νούμερο αυτό δεν μειώθηκε, βρίσκεται στις 3.000 περίπου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις παρακάτω τρεις κινήσεις για τη διαχείριση του ζητήματος:

-Έγινε μεταφορά δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία προκειμένου να ανοίξει ακόμα μία χειρουργική κλίνη

-Αναμένεται να βγει προκήρυξη για μόνιμες θέσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο

-Θα γίνει επανασχεδιασμός των χειρουργείων  σε συνεννόηση με τη διοίκηση και τους επιστήμονες του νοσοκομείου

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ως προς το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, το υπουργείο σκοπεύει να επανεξετάσει το μέτρο στα τέλη του 2022, με τον Θάνο Πλεύρη να τονίζει πως οι αποφάσεις θα παρθούν με βάση την πορεία της πανδημίας.

«Η προσωπική μου θέση, που την λέω και δεν είναι πολιτικά ευχάριστη, άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται και ανήκουν στο ΕΣΥ δεν θα έπρεπε να παραμείνουν», δήλωσε.

Σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όσους δεν εμβολιάστηκαν τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης ήταν να πείσει του πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς εκείνο που την ενδιέφερε ήταν το αποτέλεσμα και όχι η είσπραξη του προστίμου.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024