Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παλιό το βίντεο με τη φυγή Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παλιό το βίντεο με τη φυγή Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα

Μεγάλο είναι το κύμα φυγής από τη Ρωσία

Χιλιάδες άνδρες σε όλη τη Ρωσία κλήθηκαν να καταταγούν στον ρωσικό στρατό την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη «μερική επιστράτευση» που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε πολλά από τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media διακρίνονται ολόκληρες οικογένειες να ξεπροβοδίζουν τους επίστρατους με δάκρυα στα μάτια. Αλλοτε οι ίδιοι οι σύζυγοί ή πατεράδες κλαίνε, καθώς «χωρίζουν» από τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος και ο πόλεμος – Ποιος στέκεται ακόμα στο πλευρό του Πούτιν και της Ρωσίας;

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το κύμα φυγής από τη Ρωσία, με το Ελσίνκι μάλιστα να λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιορίσει «σημαντικά» την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός του.

«Η φιλοδοξία και ο σκοπός είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Yle.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει αύξηση στον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την είσοδο στην χώρα, μετά από μια στροφή στην πολιτική που αποφάσισαν η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Διαβάστε επίσης: Πραγματικός εφιάλτης – Τι θα γίνει αν η Ρωσία χτυπήσει με πυρηνικά;

Fake βίντεο

Τις προηγούμενες ημέρες, τα Μέσα άρχισαν να προβάλλουν εικόνες από τα σύνορα στην Vaalimaa. Ωστόσο, το Associated Press αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο βίντεο γυρίστηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας στις 29 Αυγούστου, εβδομάδες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει τη μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων στον ουκρανικό πόλεμο.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, το πρώτο κάλεσμα στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρερμήνευσαν ένα βίντεο που δείχνει την κυκλοφορία στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa, που βρίσκεται περίπου τρεις ώρες οδικώς από την Αγία Πετρούπολη.

Το αρχικό βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο YouTube και στο TikTok στις 19 Σεπτεμβρίου, δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης των συνόρων. Πολλοί κάνουν λόγο, δε, για ουρά 35 χλμ. Στη συνέχεια, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έβγαλαν το κλιπ εκτός πλαισίου, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι απαθανατίζονται Ρώσοι να φεύγουν για τη Φινλανδία.

Ο Igor Parri, ο χρήστης του TikTok που δημοσίευσε το αρχικό βίντεο, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι τράβηξε το βίντεο στις 29 Αυγούστου. Έστειλε στο AP το αρχικό βίντεο για να επαληθεύσει ότι το τράβηξε εκείνη τη μέρα  και σημείωσε ότι το βίντεο «απλώς απεικονίζει την αρκετά χαρακτηριστική ουρά» στα σύνορα.

«Η εισερχόμενη κίνηση στα ανατολικά σύνορα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κίνηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά το ποσό είναι ακόμα μικρό σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Οι πόροι μας είναι επαρκείς και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» ανέφερε η Rajavartiolaitos την Πέμπτη.

O Matti Pitkäniitty, Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, σε ανάρτησή του ανέφερε πως «την Παρασκευή 23.9.2022 στις 08.00 ώρα Φινλανδίας. Προχθές, 6.470 Ρώσοι εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω των χερσαίων συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας. 3 227 εξήλθαν. Ο αριθμός αντιστοιχεί στην κίνηση του Σαββατοκύριακου. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 6.000 που έφταναν στη Φινλανδία τα Σάββατα».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024